Οικονομία|18.01.2019 09:28

Μοντέλο Κύπρου: «Κούρεµα» κι επιδότηση για τα «κόκκινα δάνεια»

Έφη Καραγεώργου

Νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασµό, το οποίο θα «πατά» στις προδιαγραφές του κυπριακού προγράµµατος «Εστία», ετοιµάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία µε τις τράπεζες.

Ο νέος νόµος που θα αντικαταστήσει τον νόµο Κατσέλη θα προβλέπει, σύµφωνα µε κυβερνητικό αξιωµατούχο, «κούρεµα» µέρους του δανείου και επιδότηση της δόσης του κόκκινου στεγαστικού, ωστόσο συγχρόνως εισάγονται συγκεκριµένες προϋποθέσεις και αυστηρά εισοδηµατικά κριτήρια.

Ταυτόχρονα έρχεται ολιστική ρύθµιση, ένας εξωδικαστικός µηχανισµός για τα νοικοκυριά για τις οφειλές τους προς τράπεζες, Εφορία και Ταµεία.Αµεσα αναµένεται το σχήµα της ρύθµισης έως 120 δόσεις από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονοµικών για οφειλές σε ασφαλιστικά ταµεία και στην Εφορία µε παράλληλο κτίσιµο ακατάσχετου λογαριασµού για όσους τηρούν τις ρυθµίσεις και καταβάλλουν δόσεις.

Ανώτατο ποσό

Σε ό,τι αφορά το ανώτατο ποσό προστασίας της πρώτης κατοικίας, σύµφωνα µε πληροφορίες, δεν θα υπερβαίνει τα 100.000-120.000 ευρώ, από 280.000 που είναι το σηµερινό όριο για οικογένεια µε τρία παιδιά. Οι τραπεζίτες επιµένουν το όριο να µην ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, ο SSM ζητά να πέσει στις 75.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση επιθυµεί το ελάχιστο όριο προστασίας να διαµορφωθεί άνω των 120.000 ευρώ. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, ενώ πηγές του οικονοµικού επιτελείου δεν απέκλειαν χθες νέα παράταση του νόµου Κατσέλη, εάν δεν έχει οριστικοποιηθεί πλήρως το νέο πλαίσιο.

Από το «κούρεµα» και την επιδότηση δόσης θα εξαιρούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ενώ, για να ενταχθεί κάποιος στην προστασία του νέου νόµου, θα πρέπει να πληροί σειρά κριτηρίων -εισοδηµατικών και περιουσιακών-, µε ειδική πρόβλεψη για ευπαθείς κοινωνικά οµάδες (άνεργοι, ασθενείς κ.λπ.).

Κριτήρια ένταξης

Οσοι δανειολήπτες πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο νέο πλαίσιο θα απευθύνονται, όπως σήµερα, στα δικαστήρια, προκειµένου να οριστεί η νέα δόση και να εξασφαλιστεί η επιδότησή της κατά το 1/3. Ερώτηµα που προκύπτει είναι αν στο ακίνητο θα εγγράφεται νέα προσηµείωση υπέρ του ∆ηµοσίου, καθώςθα πρέπει να εξασφαλιστεί σε περίπτωση που ο δανειολήπτης σταµατήσει να εξυπηρετεί το δάνειό του. Η προσηµείωση υπέρ του ∆ηµοσίου προβλέπεται στο κυπριακό µοντέλο.

Οι τραπεζίτες έχουν καταλήξει σε κοινή πρόταση που θα παρουσιάσουν άµεσα στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαµπουράρη.

Ενα από τα θέµατα που πρέπει να διευθετηθούν αφορά το «κούρεµα» της οφειλής, πότε και σε ποιες περιπτώσεις θα γίνεται, και συγκεκριµένα ποιο θα είναι το µέγιστο ποσοστό «κουρέµατος», αν το υπόλοιπο του δανείου είναι µεγαλύτερο από την τρέχουσα αξία του ακινήτου και τι θα γίνεται αν το δάνειο είναι µικρότερης αξίας από το ακίνητο.

Αναφορικά µε τη µείωση των µη εξυπηρετούµενων ανοιγµάτων, αξιωµατούχος της κυβέρνησης σηµείωσε ότι πιο ώριµο είναι το σχέδιο του ΤΧΣ (για δηµιουργία APS), καθώς κρίνεται ευκολότερο να περάσει από την Κοµισιόν, αφού έχει εφαρµοστεί στην Ιταλία. Το σχέδιο της ΤτΕ ίσως ενσωµατωθεί σε επόµενη φάση, εκτίµησε, αν και υπάρχουν αµφιβολίες για το αν µπορεί να εγκριθεί από την Κοµισιόν λόγω των κρατικών ενισχύσεων που περιλαµβάνει.

κόκκινα δάνειακούρεμα δανείωνεπιδότηση