Οικονομία|05.04.2019 13:26

Διαγραφές δανείων με «μοντέλο» το νόμο Κατσέλη

Έφη Καραγεώργου

Προσκλητήριο από τις τράπεζες για  διαγραφές με μοντέλο τον νόμο Κατσέλη «Κούρεμα» δανείων στη λογική του Νόμου Κατσέλη θα προτείνουν οι τράπεζες σε περισσότερους από 250.000 «κόκκινους» δανειολήπτες, που έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου και πληρούν τα κριτήρια.

Από τον αριθμό αυτό θα εξαιρεθούν οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» που κατέφυγαν στον νόμο για να εξασφαλίσουν ασυλία και να μην πληρώσουν. Το ποσοστό τους υπολογίζεται στο 20% με 25%, δηλαδή πρόκειται για περίπου 50.000 δανειολήπτες. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι οι δανειολήπτες που έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου είναι φορτωμένοι με «κόκκινα» δάνεια ύψους 17 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα θα ενεργοποιηθεί και η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών που προβλέπεται από τον Νόμο Κατσέλη, «εργαλείο» που μέχρι σήμερα δεν είχε χρησιμοποιηθεί, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να ακολουθούν τη δικαστική οδό.

Από το 2010 που ψηφίστηκε ο Νόμος Κατσέλη τα επιτελεία των τραπεζών παρακολουθούν τις αποφάσεις που εξέδιδαν τα δικαστήρια και διαπίστωσαν πως στο 60% των περιπτώσεων αποφάσιζαν «κούρεμα» της οφειλής, που ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη έφτανε ακόμα και στο 70%, ενώ υπάρχουν και αποφάσεις με διαγραφή του 90% της οφειλής. Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες αποφάσεις, τις οποίες γκρουπάρισαν οι τραπεζίτες και με αυτές μπούσουλα θα απευθύνουν σύντομα προσκλητήριο σε δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες, που αναμένουν την εκδίκαση των υποθέσεών τους.

Σύσκεψη προ ημερών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας υπό τον κ. Δραγασάκη, στην οποία μετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, εκπρόσωποι των συστημικών τραπεζών και της Ένωσης Τραπεζών, με θέμα τα «κόκκινα» δάνεια, και επισημάνθηκε η ανάγκη να «τρέξουν» γρήγορα οι τροποποιήσεις στον Νόμο Κατσέλη. Όπως ειπώθηκε, οι αλλαγές θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση διευκόλυνσης εντοπισμού των στρατηγικών κακοπληρωτών. Τέτοιες ενέργειες είναι για παράδειγμα η άρση του τραπεζικού απορρήτου και η παροχή της δυνατότητας στις τράπεζες να ανταλλάσσουν μεταξύ τους στοιχεία για την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, 250.000 
με 270.000 δανειολήπτες έχουν υπαχθεί στην ομπρέλα του νόμου. Από αυτούς το 85% έχουν καθυστερούμενες οφειλές σε περισσότερες από μία τράπεζες και το 15% σε μία μόνο τράπεζα. Οι τράπεζες λοιπόν θα κατεβάσουν ενιαίο πακέτο με ελκυστικές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες που κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του Νόμου Κατσέλη.

Ανάμεσα στις προτάσεις που θα κάνουν στους δανειολήπτες είναι:

  • Γενναίο «κούρεμα» για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις
  • Ελκυστικές ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια, που σημαίνει μείωση των μηνιαίων δόσεων και «κούρεμα» σε βάθος χρόνου, αφού τηρηθεί η ρύθμιση
  • Όλες οι ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι απολύτως συμβατές με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη σε βάθος χρόνου

Όταν τώρα ένας δανειολήπτης έχει «κόκκινα» ανοίγματα σε περισσότερες από μία τράπεζες, τότε αυτές θα συνεργάζονται μεταξύ τους, για να είναι η πρόταση ρύθμισης ρεαλιστική.

Επικεφαλής θα αναλαμβάνει η τράπεζα στην οποία έχει ο δανειολήπτης στεγαστικό.

δάνειακόκκινα δάνειανόμος Κατσέλη