Οικονομία|17.03.2022 17:38

Κρυπτονομίσματα – «Καμπανάκι» ΕΕ: Να είστε έτοιμοι να χάσετε όλα τα χρήματά σας

Newsroom

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κεφαλαιαγορά, τις τράπεζες και τον ασφαλιστικό τομέα σχετικά με τα κρυπτονομίσματα.

Σε κοινή δήλωσή τους της Πέμπτης, 17 Μαρτίου, οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κεφαλαιαγορά, τις τράπεζες και τον ασφαλιστικό τομέα αναφέρονται για τα κρυπτονομίσματα, αναφέρουν ότι «Οι καταναλωτές κινδυνεύουν να χάσουν όλα τα χρήματά τους που έχουν επενδύσει σε κρυπτονομίσματα και μπορεί να πέσουν θύματα απατών», ενώ συνεχίζουν: «οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με το πολύ πραγματικό ενδεχόμενο να χάσουν όλα τα χρήματα που έχουν επενδύσει, αν αγοράσουν τέτοια στοιχεία».

Δεν υπάρχει προστασία ούτε δυνατότητα προσφυγής για αποζημίωση

Η σχετική ανακοίνωση ουσιαστικά σηματοδοτεί την ενίσχυση των άμεσων προειδοποιήσεων προς τους καταναλωτές από τις αρχές της ΕΕ, καθώς, όπως επισημαίνεται, δεν υπάρχει προστασία ούτε δυνατότητα προσφυγής για αποζημίωση βάσει του υφιστάμενου νόμου της ΕΕ για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Οι εν λόγω αρχές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, η οποία ολοένα και μεγαλώνει, καθώς, οι καταναλωτές που αγοράζουν από τα 17.000 διαφορετικά κρυπτονομίσματα που υπάρχουν, αυξάνονται συνεχώς, χωρίς να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα bitcoin και ether, αναλογούν στο 60% της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.

«Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τους κινδύνους από παραπλανητικές διαφημίσεις, μεταξύ άλλων και μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και influencers. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί αναφορικά με υποσχέσεις για γρήγορες και υψηλές αποδόσεις, ιδιαίτερα αυτές που μοιάζουν υπερβολικά καλές για να είναι αληθινές», επισημαίνεται και προστίθεται ότι, «θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι η κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή μερικών κρυπτονομισμάτων, καθώς και για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που αυτή προκαλεί, είναι υψηλή».

bitcoinΕΕειδήσεις τώρακρυπτονομίσματα