Οικονομία|20.10.2018 22:47

Ρεκόρ αφίξεων το 2018 για τον ελληνικό τουρισμό

Έφη Καραγεώργου

Πρόσω ολοταχώς  για νέο ρεκόρ αφίξεων, με πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες, έχει βάλει ο ελληνικός τουρισμός, με τις κρατήσεις αεροπορικών θέσεων να είναι αυξημένες κατά 18% στο τέλος Μαρτίου, σε σχέση με πέρυσι.

Η Γερμανία, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, κρατάει τα σκήπτρα, καθώς οι κρατήσεις θέσεων είναι αυξημένες για τη φετινή σεζόν κατά 34%, που μεταφράζεται σε σχεδόν 1 εκατομμύριο περισσότερους τουρίστες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, κινείται στο +13% ή 450.000 περισσότερες αφίξεις Βρετανών.
Με ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς κινούνται οι κρατήσεις από την Πολωνία (στο +56% ή 464 χιλιάδες περισσότεροι Πολωνοί τουρίστες), την Ιταλία (+14% ή 159 χιλιάδες επιπλέον αφίξεις) και τη Γαλλία (+15% ή 126 χιλιάδες περισσότεροι Γάλλοι).

Τα στοιχεία προέρχονται από επικαιροποιημένη μελέτη του ΣΕΤΕ Intelligence, την οποία επιμελήθηκαν ο δρ Αρης Ικκος, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου, ο Σεραφείμ Κουτσός, αναλυτής, και η Ευαγγελία Λάμπρου, ερευνήτρια -στατιστικολόγος του ΣΕΤΕ.

Δεν κινούνται όμως όλες οι αγορές ανοδικά. Ετσι, μείωση καταγράφεται από τις αγορές της Ρωσίας και της Βουλγαρίας. Για τη μεν Ρωσία η μείωση διαμορφώνεται στο -8% ή 109 χιλιάδες λιγότερες αφίξεις, ωστόσο ο ρυθμός πτώσης είναι αισθητά βελτιωμένος σε σύγκριση με τον προγραμματισμό στα τέλη Ιανουαρίου, που διαμορφωνόταν στο -12% (160 χιλιάδες λιγότερες αφίξεις), ενώ για τη Βουλγαρία η πτώση είναι στο -51% ή 7 χιλιάδες λιγότερους ταξιδιώτες.

Ενθαρρυντικά στοιχεία

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τη θέση της Ελλάδας στον εξερχόμενο τουρισμό των εξεταζόμενων αγορών, καθώς το 2016 σε όλες βρισκόταν στο Τop 10 των κυριότερων τουριστικών προορισμών. Εξαίρεση αποτελούσαν οι αγορές της Ρωσίας (11η θέση) και των ΗΠΑ (25η θέση). Ειδικότερα, κατέχει την 1η θέση στις γειτονικές αγορές της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Κύπρου, τη 2η θέση στην αγορά της Ρουμανίας, ενώ στη γειτονική Ιταλία κατατάσσεται στην 5η θέση.

Επίσης ψηλά βρίσκεται η Ελλάδα στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου (6η), της Γαλλίας (7η) και της Γερμανίας (8η). Ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι αναφορικά με τους μεσογειακούς προορισμούς, η Ελλάδα βρίσκεται σε όλες τις αγορές στο Τop 5 των κυριότερων προορισμών με εξαίρεση την αγορά της Ρωσίας (6η θέση).

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα ανέβηκε: Μια θέση ως προορισμός στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία και Σουηδία. Δύο θέσεις στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από Ρωσία. Τρεις θέσεις στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από Ρουμανία. Υποχώρησε, ωστόσο, μια θέση στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από την Πολωνία. «Η εικόνα είναι ιδιαιτέρως θετική, με βάση τον προγραμματισμό των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών για το 2018, δεδομένου ότι οι εξεταζόμενες αγορές αποτελούν το 76% του εισερχόμενου τουρισμού της Ελλάδας και όλες σχεδόν τις αγορές να καταγράφουν θετικό πρόσημο» επισημαίνει ο ΣΕΤΕ και διευκρινίζει πως «εξαίρεση αποτελούν οι αγορές της Ρωσίας (λόγω υποτίμησης του ρουβλίου και επανόδου της Τουρκίας) και της Βουλγαρίας».

τουρισμός