Οικονομία|11.02.2019 21:33

Πρώτη κατοικία: Ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη-120.000 το όριο προστασίας

Newsroom

Η κυβέρνηση -υπό τον πρωθυπουργό- είχε σύσκεψη το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου με τους τραπεζίτες για τα «κόκκινα δάνεια», για να εξευρεθεί μια χρυσή τομή για την προστασία της α' κατοικίας πριν από την 1η Μαρτίου, οπότε και λήγει ουσιαστικά ο νόμος Κατσέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες συμφωνούν σε αρκετές από τις προτάσεις της κυβέρνησης και οι ενστάσεις τους εντοπίζονται στην προσημείωση των κατοικιών, στην αντικειμενική αξία των ακινήτων, αλλά και στο κομμάτι που αφορά στο οικογενειακό εισόδημα.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν κάπου και ανανέωσαν το ραντεβού τους σε μία επερχόμενη, νέα συνάντηση. Το σημαντικό είναι, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι και η κυβέρνηση αλλά και οι εκπρόσωποι των τραπεζών αντιμετωπίζουν θετικά τις εν λόγω επαφές, προκειμένου να εξευρεθεί σύντομα μια οριστική λύση.

Συγκεκριμένα, όπως τονίστηκε από το Μαξίμου, σε πολύ καλό κλίμα έγινε η συζήτηση για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έγινε σημαντική πρόοδος και εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα προχωρήσουν οι συζητήσεις ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Οι διαβουλεύσεις επικεντρώθηκαν στα:

Όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας στην περιοχή των 100.000-120.000 ευρώ και όριο εισοδήματος στην περιοχή των 20.000 ευρώ

Δυνατότητα επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος, με βάση περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Η επιδότηση μπορεί να φθάνει το 33% της μηνιαίας δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα τηρεί τη ρύθμιση. Εάν καθυστερήσει την πληρωμή τριών δόσεων, η επιδότηση θα χάνεται.

Δυνατότητα υπαγωγής όσων δεν καλύπτονται σήμερα από τον νόμο Κατσέλη, όπως οι έμποροι. Επίσης, θα μπορούν να προστατευθούν και επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια με υποθηκευμένη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Πάντως, αυτή η διεύρυνση της ομπρέλας προστασίας δεν βρίσκει σύμφωνους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ έντονες αντιρρήσεις εκφράζουν και οι τράπεζες.

«Κούρεμα» του δανείου από τις τράπεζες. Εξετάζεται είτε «κούρεμα» της μηνιαίας δόσης είτε «κούρεμα» της υπολειπόμενης οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου ξεπερνά την αξία του ακινήτου κατά 1,2 φορές.

Επιμήκυνση της οφειλής μέχρι και κατά 20-25 χρόνια, εφόσον δεν ξεπερνιέται κάποιο όριο ηλικίας του δανειολήπτη (πιθανώς τα 80 έτη).

Μείωση επιτοκίου.

Επανεξέταση της οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας ανά 2-3 έτη, ώστε να μη συνεχιστεί η στήριξη δανειοληπτών που έχουν ορθοποδήσει οικονομικά.

Τα «αγκάθια» για την πρώτη κατοικία

Κυβέρνηση: Είσοδος με απλές διαδικασίες

Τράπεζες: Επιλογή των δανειοληπτών, αυτόματη έξοδος για όποιον χάσει μια δόση

Η κυβέρνηση προτείνει 150.000 ευρώ

Οι τράπεζες ζητούν 75.000 ευρώ

Οι θεσμοί ζητούν 100.000 ευρώ

Συμβιβασμός στις 120.000 ευρώ με 130.000 ευρώ

Νωρίτερα, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN TV, είχε στείλει στους δανειστές ένα περίγραμμα της πρότασης για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που θα οριστικοποιούταν μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση επιχείρησε με αυτόν τον τρόπο να προλάβει την έντονη κριτική που αναμενόταν να της ασκήσουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο περιθώριο της εν εξελίξει συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι κρίσιμες πτυχές της πρότασης που στάλθηκε τελούν υπό διαμόρφωση.

Στη σύσκεψη, που ξεκίνησε μετά τις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας, συμμετείχαν από κυβερνητικής πλευράς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ο οποίος έχει σηκώσει και το κύριο βάρος της επεξεργασίας της τελικής πρότασης που θα σταλεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε συνεννόηση με τις τράπεζες.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

κόκκινα δάνειαπρώτη κατοικίακυβέρνησητράπεζες