Οικονομία|17.06.2022 08:50

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Πόσο αυξάνεται η μηνιαία δόση μετά την αύξηση του επιτοκίου

Newsroom

Με περίπου 20 ευρώ εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθεί η δόση στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο με μέσο υπόλοιπο 60.000-70.000 ευρώ, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου, ενισχύοντας την ισοτιμία του φράγκου έναντι του ευρώ.

Η ισοτιμία του ελβετικού νομίσματος διαμορφωνόταν στα 1,02 φράγκα ανά ευρώ χθες το απόγευμα.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν οι όποιες εκτιμήσεις είναι «κατ’ αρχήν εκτιμήσεις» και συνιστούν ψυχραιμία. Υπογραμμίζουν ότι τα τελευταία «ελβετικά» δάνεια χορηγήθηκαν το 2008 και είτε πλησιάζουν στην αποπληρωμή τους, καθώς αρκετοί δανειολήπτες έστω και δύσκολα μπόρεσαν να ανταποκριθούν υπέρογκες αυξήσεις που προκάλεσε το «ξεκλείδωμα» της ισοτιμίας ελβετικού φράγκου - ευρώ το 2015, είτε ρυθμίστηκαν (επιμήκυνση διάρκεια αποπληρωμής, μετατροπής σε ευρώ).

Σημειώνεται εξάλλου ότι το ύψος της μηνιαίας δόσης υπολογίζεται βάσει της τρέχουσας ισοτιμίας που σημαίνει ότι η ισοτιμία στο τέλος Ιουνίου θα διαμορφώσει το ύψος της δόσης που θα καταβληθεί τον Ιούλιο.

Σε στάση αναμονής χιλιάδες δανειολήπτες

Ετσι, θέλοντας και μη, χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο βρίσκονται σε στάση αναμονής μέχρι να δουν πού θα «κλειδώσει» η ισοτιμία με το ευρώ και ποια θα είναι η επιβάρυνση της δόσης του δανείου τους, μετά τη χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να αυξήσει το επιτόκιό της, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Με τη χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση της SNB το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,25% από -0,75%, ενισχύοντας την ισοτιμία του φράγκου έναντι του ευρώ καθώς το ελβετικό νόμισμα θεωρείται καταφύγιο σε περιόδους κρίσης.

Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr

Όλες οι ειδήσεις

Το παιχνίδι του… μουτζούρη της Άγκυρας: Η Τουρκία προσπαθέι να μη χρεωθεί την όξυνση της έντασης - Πώς απαντά η Αθήνα

Επίδομα ρεύματος: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το Power Pass – Διαδικασία για αίτηση και δικαιούχοι

Καρτέλ κοκαΐνης: Οι 4 Βρετανοί, η υπογραφή «23» και ο… ΛεΜπρον

Seinfeld: Η κωμική σειρά – μύθος που έκανε 76 εκατ. αμερικανούς να κλειστούν στο σπίτι κρύβει μια τραγική ιστορία με πρωταγωνιστή τον Φρανκ Σινάτρα

δάνειοειδήσεις τώραελβετικό φράγκο