Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Πόσο αυξάνεται η μηνιαία δόση μετά την αύξηση του επιτοκίου
NewsroomΜε περίπου 20 ευρώ εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθεί η δόση στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο με μέσο υπόλοιπο 60.000-70.000 ευρώ, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου, ενισχύοντας την ισοτιμία του φράγκου έναντι του ευρώ.
Η ισοτιμία του ελβετικού νομίσματος διαμορφωνόταν στα 1,02 φράγκα ανά ευρώ χθες το απόγευμα.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν οι όποιες εκτιμήσεις είναι «κατ’ αρχήν εκτιμήσεις» και συνιστούν ψυχραιμία. Υπογραμμίζουν ότι τα τελευταία «ελβετικά» δάνεια χορηγήθηκαν το 2008 και είτε πλησιάζουν στην αποπληρωμή τους, καθώς αρκετοί δανειολήπτες έστω και δύσκολα μπόρεσαν να ανταποκριθούν υπέρογκες αυξήσεις που προκάλεσε το «ξεκλείδωμα» της ισοτιμίας ελβετικού φράγκου - ευρώ το 2015, είτε ρυθμίστηκαν (επιμήκυνση διάρκεια αποπληρωμής, μετατροπής σε ευρώ).
Σημειώνεται εξάλλου ότι το ύψος της μηνιαίας δόσης υπολογίζεται βάσει της τρέχουσας ισοτιμίας που σημαίνει ότι η ισοτιμία στο τέλος Ιουνίου θα διαμορφώσει το ύψος της δόσης που θα καταβληθεί τον Ιούλιο.
Σε στάση αναμονής χιλιάδες δανειολήπτες
Ετσι, θέλοντας και μη, χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο βρίσκονται σε στάση αναμονής μέχρι να δουν πού θα «κλειδώσει» η ισοτιμία με το ευρώ και ποια θα είναι η επιβάρυνση της δόσης του δανείου τους, μετά τη χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να αυξήσει το επιτόκιό της, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
Με τη χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση της SNB το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,25% από -0,75%, ενισχύοντας την ισοτιμία του φράγκου έναντι του ευρώ καθώς το ελβετικό νόμισμα θεωρείται καταφύγιο σε περιόδους κρίσης.
Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr
Καρτέλ κοκαΐνης: Οι 4 Βρετανοί, η υπογραφή «23» και ο… ΛεΜπρον
- «Αδέρφια ζείτε»: Ξεκίνησε η μεγάλη επιχείρηση επαναπατρισμού των τραυματιών και των θυμάτων του ΠΑΟΚ
- Ερωτηματικά για το αν υπήρχαν ανιχνευτές εκρηκτικών στη «Βιολάντα» - «Θα έπρεπε να 'χε σημάνει συναγερμός»
- Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Οι Navtex μας στο Αιγαίο είναι αόριστης διάρκειας
- Απέδωσε το μπόνους των 40.000 ευρώ στους ειδικευόμενους γιατρούς; Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας