Οικονομία|19.07.2022 22:15

Τέλος στο ενεργειακό θρίλερ; Αναπτερώνονται οι ελπίδες μετά από ρωσικές δοκιμές στον Nord Stream 1

Newsroom

Φυσικό αέριο «έρευσε» στον αγωγό Nord Stream 1 αργά το απόγευμα της Τρίτης, με τη διαχειρίστρια εταιρεία να πραγματοποιεί δοκιμές πίεσης λίγο πριν το τέλος της προγραμματισμένης ετήσιας συντήρησης, την Πέμπτη.

Ελπίδες για επανανέναρξη παραδόσεων φυσικού αερίου

Εξέλιξη που αναπτερώνει τις ελπίδες ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών οι ροές φυσικού αερίου θα αποκατασταθούν τουλάχιστον στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν τις 11 Ιουλίου, όταν ξεκίνησε η συντήρηση διάρκειας 10 ημερών.

Νωρίτερα την Τρίτη, πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι ροές θα επανέλθουν πιθανότατα στο τέλος της περιόδου συντήρησης, αλλά σε ποσοστό λιγότερο από τη συνολική δυναμικότητα του αγωγού που είναι περίπου 160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα. Και αυτό λόγω της τουρμπίνας που είχε αποσταλεί για συντήρηση στον Καναδά, με την Gazprom να υποστηρίζει ότι ο αγωγός δεν μπορεί να λειτουργήσει ασφαλώς χωρίς τον εν λόγω αεριοστρόβιλο – κάτι πάντως που διαψεύδει η γερμανική πλευρά.

Τις τελευταίες ημέρες διατυπώνονταν φόβοι ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα χρησιμοποιούσε την προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας του αγωγού για να διακόψει οριστικά τις ροές αερίου από τη Μόσχα προς την Ευρώπη, κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με «φόντο» τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φυσικό αέριοΡωσίαΕυρώπηειδήσεις τώρα