Οικονομία|09.09.2022 13:50

Κικίλιας: «Άλμα» για τις κρουαζιέρες στη Θεσσαλονίκη - Αυξήθηκαν κατά 10 φορές σε σχέση με το 2019

Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Συνάντηση Κικίλια με τη διοίκηση του ΟΛΘ
Συνάντηση Κικίλια με τη διοίκηση του ΟΛΘ
Συνάντηση Κικίλια με τη διοίκηση του ΟΛΘ
Συνάντηση Κικίλια με τη διοίκηση του ΟΛΘ

Κατά 10 φορές αυξήθηκε, σε σχέση με το 2019, ο τομέας της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε από τον Οργανισμό Λιμένος της πόλης ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, μετά τη συνάντησή του με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Ο ίδιος ανακοίνωσε παράλληλα ότι τον Απρίλιο του 2023 η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει τα Ποσειδώνια, τον μεγαλύτερο θεσμό - συνέδριο για τον θαλάσσιο τουρισμό και την κρουαζιέρα, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εκπροσώπων εταιριών του χώρου από ολόκληρο τον κόσμο.

«Μας γεμίζει ικανοποίηση το γεγονός ότι η κρουαζιέρα στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε κατά 10 φορές σε σχέση με το 2019. Μάλιστα, πάνω από το 55% της κρουαζιέρας αποτελεί home port. Είναι πολύ μεγάλη η επιτυχία του ΟΛΘ ότι ήρθε τόση κρουαζιέρα στην πόλη. Λίγο πριν από τη ΔΕΘ πέρυσι είχα πει ότι στρατηγικός μας στόχος είναι να στηρίξουμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και δι' αυτού την πόλη, την Περιφέρεια, τα καταστήματα. Θέλουμε ένα λιμάνι ενεργό, γεμάτο ζωή. Πιστεύω ότι η κινητήριος δύναμη στην πόλη είναι το λιμάνι. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους, αλλά δεν επαναπαυόμαστε. Πιστεύω πολύ στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι λιμάνι και αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε πλήρη σύμπραξη για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στην πόλη και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι λίαν συντόμως θα ξεκινήσει η αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις ΗΠΑ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτός ο στόχος έχει τεθεί «και τον κυνηγάμε όλοι μαζί».

Η τουριστική σεζόν επιμηκύνεται

Αναφορικά με την πορεία του τουρισμού στη χώρα τη φετινή χρονιά, ο κ. Κικίλιας είπε ότι πάρα τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και την πανδημία, τα έσοδα και τα νούμερα είναι καλύτερα σε σχέση με το 2019 και μάλιστα η τουριστική σεζόν επιμηκύνεται.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να προτιμήσουν τη χώρα μας για διαμονή τον φετινό χειμώνα -εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των υψηλών τιμών- βορειοευρωπαίοι, ο υπουργός Τουρισμού είπε ότι είναι κάτι που το προσπαθεί η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας πως στη χώρα μας είναι τα πάντα πιο φτηνά και πολύ καλύτερες οι καιρικές συνθήκες.

Τα Ποσειδώνια

Σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση των Ποσειδωνίων, στις 25 και 26 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο θεσμό στον χώρο του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας, ο οποίος επιβραβεύει την εμπειρία που αποκτούν οι επισκέπτες από την πόλη και το λιμάνι.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος των Εκθέσεων Ποσειδώνια ΑΕ Θεόδωρος Βώκος, ανέφερε ότι αναμένονται τουλάχιστον 500 συμμετέχοντες από ολόκληρο τον κόσμο.

«Σε συνεργασία με τον ΟΛΘ φέρνουμε στη Θεσσαλονίκη τη μεγαλύτερη εκδήλωση για τον θαλάσσιο τουρισμό και την κρουαζιέρα. Τα Βαλκάνια μπορούν να αποτελέσουν πηγή επιβατών για την κρουαζιέρα για τη Θεσσαλονίκη. Μπορεί, για παράδειγμα, ο Ρουμάνος να έρθει με το αυτοκίνητό του στη Θεσσαλονίκη και μετά να πάρει μέρος σε κρουαζιέρα», ανέφερε ο κ. Βόκος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΘεσσαλονίκηΒασίλης Κικίλιαςκρουαζιέραειδήσεις τώραελληνικός τουρισμόςτουρισμός