Οικονομία|07.10.2022 22:41

Ενεργειακή κρίση: Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής οι αποφάσεις για τη μείωση τιμών - Oι διαφορετικές προτάσεις και οι πιέσεις στη Γερμανία

Newsroom

Αγώνας δρόμου πρόκειται να διεξαχθεί μέχρι την επόμενη συνάντηση των ηγετών των 27 στις Βρυξέλλες για να βρεθεί κοινή λύση για την μείωση των τιμών ενέργειας, μετά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα, την ώρα που η αγωνία των πολιτών κορυφώνεται ενόψει του φετινού δύσκολου χειμώνα.

«Πιστεύω πως οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει ώστε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες να πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις, για μια δραστική παρέμβαση στην αγορά του φυσικού αερίου. Όλοι πια αντιλαμβάνονται αυτό που η ελληνική κυβέρνηση ισχυριζόταν εδώ και αρκετούς μήνες, ότι η αγορά φυσικού αερίου δεν λειτουργεί», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός από την Πράγα.

«Ξεκαθαρίστηκαν οι παρεξηγήσεις»

Οι προσπάθειες των χωρών που ζητούν πλαφόν στο φυσικό αέριο επικεντρώνονται στο να κάμψουν τις αντιστάσεις της Γερμανίας. Σύμφωνα με το Politico ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς αντιπροτείνει μια συμμαχία σε παγκόσμιο επίπεδο με άλλες χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες αερίου όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, η οποία θα πιέσει συντονισμένα τους μεγάλους προμηθευτές να ρίξουν τις τιμές.

Αυτή η κατάσταση δεν επηρεάζει μόνο την Ευρώπη, αλλά και τους φίλους μας στην Ιαπωνία και την Κορέα, για παράδειγμα και πολλούς ακόμα που αγοράζουν αέριο. Ο εφοδιασμός και η ζήτηση πρέπει να έρθουν σε ισορροπία και οι τιμές πρέπει να πέσουν δραστικά», είπε ο ίδιος την Παρασκευή.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκαθάρισαν τις «παρεξηγήσεις» γύρω από το σχέδιο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που σκοπεύει να δαπανήσει το Βερολίνο για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, υποστήριξε παράλληλα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αφού η Πολωνία και άλλες χώρες επέκριναν τα μέτρα της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντάς τα «άδικα».

«Χρησιμοποίησα αυτήν την ευκαιρία για να εξηγήσω τη δέσμη μέτρων στους ομολόγους μου και να την θέσω στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», είπε ο Σολτς στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα. «Ήταν σημαντικό και ασφαλώς συνέβαλε στο ξεκαθάρισμα των παρεξηγήσεων», πρόσθεσε. «Με τις αποφάσεις μας, κινούμαστε εντός του ίδιου πλαισίου» με όσα κάνουν και άλλες χώρες, επέμεινε. Αυτό που κάνει η Γερμανία είναι σωστό, «είμαστε οικονομικά ισχυροί και μπορούμε να το κάνουμε», συνέχισε, λέγοντας ότι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία έχουν παρόμοια προγράμματα.

«Είμαι βέβαιος ότι όλοι ξέρουν πως τέτοια μέτρα είναι αναγκαία και θα έπρεπε να ληφθούν παντού», τόνισε εξάλλου ο Γερμανός καγκελάριος. Σχολίασε επίσης ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχει δαπανηθεί και «θα πρέπει να εξετάσουμε ποιες επιλογές έχουμε».

Αναφερόμενος στο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, είπε ότι είναι σημαντικό να πέσουν οι τιμές και «μόνο από κοινού θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα». Επισήμανε επίσης ότι η Ευρώπη χρειάζεται μακροχρόνιες συμβάσεις με πολλούς, διαφορετικούς προμηθευτές. «Όλοι συμφωνούμε ότι η τιμή του αερίου είναι υπερβολικά υψηλή» και θα πρέπει οι Βρυξέλλες να συζητήσουν με τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και άλλες προμηθεύτριες χώρες για το πώς θα μειωθεί, πρόσθεσε.

Τα επόμενα κρίσιμα ραντεβού

Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Οκτωβρίου στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, όπου θα τεθεί επί τάπητος και η ελληνική πρόταση για κυμαινόμενο πλαφόν. Το ελληνικό μοντέλο προβλέπει πως το πλαφόν δεν θα τεθεί χαμηλά για να παραμείνει η Ευρώπη ανταγωνιστική, ενώ όταν απειλείται η επάρκεια θα επιτρέπονται αγορές σε τιμή πάνω από το όριο.

«Συζητήσαμε το πλαφόν στο αέριο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, μαζί φυσικά και με τον Καγκελάριο Σολτς. Πληθαίνουν οι φωνές στο τραπέζι που συντάσσονται με την επιβολή πλαφόν στο αέριο όσο το δυνατόν πιο σύντομα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι.

Στα εσωτερικά, το μέτωπο της ενεργειακής ακρίβειας συνεχίζει να τροφοδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να διασταυρώνουν συνεχώς τα ξίφη τους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φυσικό αέριοειδήσεις τώραενέργειαΣύνοδος ΚορυφήςΒρυξέλλες