Οικονομία|01.03.2019 14:23

Κομισιόν: απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την επίτευξη βιωσιμότητας

Μαρία Ψαρά

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ Νίκου Χουντή, ο Αντιπρόεδρος τόνισε ότι «ενώ η πρόοδος της εφαρμογής των εν λόγω στρατηγικών και/ή μέτρων έως τη λήξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δεν ήταν εξίσου ικανοποιητική σε όλα τα θέματα, υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις στους τομείς των πωλήσεων και των τιτλοποιήσεων. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την επίτευξη βιώσιμων λύσεων αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) σε ευρεία βάση».

Στο δελτίο Τύπου, ο ευρωβουλευτής σχολιάζει την απάντηση του Β. Ντομπρόφσκις: «Δεν πέρασε μια μέρα από τη δημοσιοποίηση της 2ης μετα-μνημονιακής έκθεσης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, κ. Ντομπρόβσκις, στέλνει μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στο μέτωπο των «κόκκινων δανείων»

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής ρωτούσε τις υπηρεσίες της Κομισιόν εάν θεωρούν αποτυχημένη τελικά τη στρατηγική αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και βασίζεται, μεταξύ άλλων, και στη βίαιη επίθεση στις λαϊκές κατοικίες, μέσω των πλειστηριασμών, με δεδομένό το μεγάλο ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων που συσσωρεύεται στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.

Στην απάντησή του, ο Επίτροπος Ντομπρόβσκις υπογραμμίζει ότι, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει την υψηλότερη αναλογία μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) στη ζώνη του ευρώ και σημειώνει ότι, για αυτόν το λόγο «η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην εξυγίανση των ΜΕΑ από τις τράπεζες και να λάβει υπόψη την εν λόγω προτεραιότητα σε κάθε πρόταση πολιτικής που επηρεάζει την ταχύτητα της διαδικασίας εξυγίανσης».

Στη συνέχεια της απάντησής του, ο κ. Ντομπρόβσκις, αφού τονίζει ότι «η πρόοδος της εφαρμογής των εν λόγω στρατηγικών και/ή μέτρων έως τη λήξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δεν ήταν εξίσου ικανοποιητική σε όλα τα θέματα», στέλνει μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, αναφέροντας ότι, «απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την επίτευξη βιώσιμων λύσεων αναδιάρθρωσης των ΜΕΑ σε ευρεία βάση», προσπάθειες που η Έκθεση Αξιολόγησης της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε χτες επικεντρώνει στην αλλαγή του νόμου Κατσέλη, του πτωχευτικού κώδικα, του εξωδικαστικού συμβιβασμού και στην επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Ευρωπαϊκή Επιτροπήκόκκινα δάνεια