Οικονομία|15.02.2023 22:06

Κόψτε το πρωινό, πιείτε φλιτζάνι καφέ, αλλά όχι στιγμιαίο: Οι συμβουλές της WSJ στους Αμερικάνους για το… κύμα ακρίβειας

Newsroom

Μεγάλες αυξήσεις έχουν σημειωθεί σε πολλά προϊόντα που τα αμερικανικά νοικοκυριά καταναλώνουν για πρωινό. Έτσι η οικονομική εφημερίδα WSJ προτείνει στους καταναλωτές να κόψουν το συγκεκριμένο γεύμα.

«Ας πίνουν απλώς ένα φλιτζάνι καφέ, αλλά καβουρδισμένο, όχι στιγμιαίο. Οι τιμές του καβουρδισμένου καφέ μειώθηκαν κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, αλλά ο στιγμιαίος καφές αυξήθηκε κατά 3,6% μηνιαία» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Το πιο θανατηφόρο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών στην ιστορία έχει καταστρέψει τα κοπάδια πουλερικών σε όλες τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι τιμές των αυγών να αυξηθούν κατά 70% σε σχέση με το περασμένο έτος.

Οι κατεψυγμένοι, μη ανθρακούχοι χυμοί και τα ποτά —κατηγορία που περιλαμβάνει τον κατεψυγμένο χυμό πορτοκαλιού— αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και η ετήσια αύξηση 12,4% είναι η υψηλότερη σε πάνω από μια δεκαετία. Οι καλλιεργητές πορτοκαλιού της Φλόριντα συγκομίζουν τη μικρότερη σοδειά τους εδώ και σχεδόν 90 χρόνια, αποτέλεσμα ενός παγώματος, δύο τυφώνων και μιας ασθένειας εσπεριδοειδών που καταστρέφει τους ελαιώνες της.

Τα δημητριακά πρωινού αυξήθηκαν επίσης, πιο συγκρατημένα τον Ιανουάριο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα—μόλις 0,4%—αλλά οι τιμές στην κατηγορία αυξήθηκαν κατά 15% σε ένα χρόνο, εν μέρει λόγω των αυξημένων παγκόσμιων τιμών των σιτηρών που προέκυψαν από διακοπές που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η εφημερίδα προτείνει στους πολίτες να… σταματήσουν να τρώνε πρωινό.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑειδήσεις τώραπληθωρισμόςγεύμα