Οικονομία|18.04.2023 15:51

Φορολογικές δηλώσεις: Ειδικός εξηγεί όσα πρέπει να προσέξετε για την υποβολή τους

Newsroom

Σε εξέλιξη είναι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2022 και ήδη έχουν υποβληθεί 133.584, με όλες τους να έχουν εκκαθαριστεί και τις 74.406 να είναι μηδενικές, δηλαδή δεν υπάρχει χρέος ή επιστροφή από την εφορία.

Ο κ. Μπάμπης Καούσης, εκπρόσωπος των εφοριακών αναφέρει στο Open πως αν κάποιοι δεν χρωστούν προς την εφορία ή τον ΕΦΚΑ θα γίνει συμψηφισμός του ποσού που θα πάρουν και αν έχουν επιστροφή, τότε θα την δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Φέτος η επιστροφή φόρου θα είναι πιο γρήγορη, μέσα σε 10 μέρες.

Επίσης, ο κ. Καούσης δίνει χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι:

Για το χτίσιμο του αφορολογήτου το σημαντικό είναι να συμπληρώσουμε τον κωδικό 075 που είναι για το 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Το δεύτερο σημαντικό είναι για να ανείσπρακτα ενοίκια που θα μπορούμε μέχρι 30 Ιουνίου, που είναι η τελευταία ημέρα υποβολής της φορολογικής δήλωσης, να έχουμε καταθέσει την αγωγή που έχουμε κάνει ήδη προς τον ενοικιαστή μας, στην εφορία που ανήκουμε.

Επίσης, πρέπει να έχει δηλωθεί το ΑΜΚΑ των ανήλικων παιδιών.

Ακόμη, για τους φιλοξενούμενους θα πρέπει να ξέρουν πως δεν επιβαρύνονται αυτοί με το τεκμήριο. Δηλαδή μπορεί ένα παιδί να δουλεύει, να έχει εισόδημα να είναι φιλοξενούμενος από τον γονέα του, δηλώνεται πως είναι φιλοξενούμενος και άρα δεν έχει επιβάρυνση το τέκνο που δουλεύει. 

Για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες πρέπει να δηλώσουν τον αντίστοιχο κωδικό καθώς έχουν 50% έκπτωση στο φόρο εισοδήματος έως τις 9.000 ευρώ.

Σημειώνει επίσης πως οι δόσεις είναι οκτώ ισόποσες και εάν κάποιος επιθυμεί μπορεί να πληρώσει εφάπαξ το ποσό που έχει προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης και υπάρχει και έκπτωση 3%.

Για τους γονείς που έχουν τέκνα φοιτητές σε άλλη πόλη καλό είναι το μισθωτήριο συμβόλαιο να είναι στο όνομα τους ως δευτερεύουσα κατοικία για να μην επιβαρυνθούν τα παιδιά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εφορίαειδήσεις τώραφορολογικές δηλώσειςφορολογία