Οικονομία|29.06.2023 07:11

Ατζέντα οικονομίας βάζει μπροστά η κυβέρνηση: Έρχονται μέτρα στήριξης σε δόσεις

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Ένα νέο οικονομικό πακέτο μέτρων ετοιμάζεται να βάλει σε εφαρμογή η κυβέρνηση και το νομοσχέδιο - που θα περιλαμβάνει τις προεκλογικές δεσμεύσεις για το 2024- θα ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο. Το τρίπτυχο πάνω στο οποίο θα κινηθεί το Μέγαρο Μαξίμου περιλαμβάνει: στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, αυξήσεις μισθών αλλά και μέτρα στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στις ανατιμήσεις κυρίως στα τρόφιμα.

Τα πρώτα μηνύματα Μητσοτάκη

Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνει στην οικονομία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι και το ό,τι ξεκίνησε τον κύκλο των επισκέψεων του στα υπουργεία από το Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. «Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας, για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τους οποίους θέλουμε να πετύχουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ προσέθεσε πως «αυτή η οικονομική ανάπτυξη θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στη βελτίωση των εισοδημάτων όλων των Ελλήνων, πρωτίστως των χαμηλόμισθων».

Ποια μέτρα περιλαμβάνει το οικονομικό νομοσχέδιο

Το οικονομικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι σύμφωνα με πληροφορίες έτοιμο και αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Με βάση τον σχεδιασμό θα ψηφιστεί στο τέλος Ιουλίου και σε αυτό μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται :

  • Μέτρα στο φορολογικό πεδίο, που θα μπουν σε εφαρμογή το 2024. Ενδεικτικά αναφέρεται η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, η μείωση κατά 10%,του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητα τους για φυσικές καταστροφές, η μονιμοποίηση της απαλλαγής στην συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Παράλληλα ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη μάχη ενάντια στην φοροδιαφυγή και το πιθανότερο είναι να ακολουθήσει σχετικό νομοσχέδιο το φθινόπωρο.
  • Αυξήσεις στους μισθούς. Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα θα μπει σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα δίνεται έμφαση κυρίως στην ενίσχυση των πρωτοδιοριζόμενων και όσων έχουν θέσεις ευθύνης. Υπολογίζεται πως για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 500 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης θα προβλέπεται αύξηση της οικογενειακής παροχής για τους δημοσίους υπαλλήλους και ειδικότερα : το επίδομα για ένα παιδί θα πάει στα 70 ευρώ, για δύο παιδιά στα 120 ευρώ, για τρία παιδιά στα 170 ευρώ και για τα τέσσερα παιδιά στα 220 ευρώ.
  • Στοχευμένα μέτρα. Μεταξύ αυτών είναι η αύξηση το 2024 κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας από τους τέσσερις στους εννέα μήνες στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και το Youth Pass σε νέους 18 - 19 ετών (με το voucher να διαμορφώνεται στα 150 ευρώ)

Να σημειωθεί ακόμα πως θα υπάρξει παράταση μια σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κυρίως στα τρόφιμα. Σύμφωνα με πληροφορίες έρχεται επέκταση του Market Pass αλλά και του Καλαθιού του Νοικοκυριού. Τέλος μένει να φανεί αν στις προγραμματικές δηλώσεις που θα γίνουν από τις 6 έως τις 8 Ιουλίου θα υπάρξουν και νέες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση,

Το επόμενο πακέτο μέτρων και η επενδυτική βαθμίδα

Στο τέλος του χρόνου και εφόσον συνεχιστούν οι καλές επιδόσεις της οικονομίας η κυβέρνηση θα δώσει μια εφάπαξ ενίσχυση σε ευάλωτα νοικοκυριά και χαμηλοσυνταξιούχους. Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί εκ νέου το 2024 και στόχος είναι μέχρι το 2027 να φτάσει τα 950 και τα 1500 ευρώ ο μέσος μισθός.

Αυξήσεις κοντά στο 4% έρχονται το 2024 για τους συνταξιούχους, ενώ θα υπάρξει και την επόμενη χρόνια μία εφάπαξ ενίσχυση για όσους συνταξιούχους έχουν προσωπική διαφορά (όπως έγινε και φέτος). Θα έχει προηγηθεί μία ευνοϊκή ρύθμιση για τους συνταξιούχους που εργάζονται, με μικρότερη περικοπή (σήμερα το «ψαλίδι» στη σύνταξη είναι 30%).

Ένα από τα βασικά στοιχήματα της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Το βασικό σενάριο προβλέπει αυτό να γίνει το φθινόπωρο, ωστόσο μένει να φανεί αν θα υπάρξει κάποια έκπληξη νωρίτερα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε πως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις που θα κάνει η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών.

Οι οδηγίες Μητσοτάκη στους υπουργούς

«Λίγα λόγια, πολλή δουλειά». Αυτό είναι το σαφές μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς, παρουσιάζοντας τους βασικούς στόχους της επόμενης τετραετίας. Μάλιστα μίλησε χαρακτηριστικά για μια «θητεία της αποτελεσματικότητας» αλλά και «των μεγάλων αλμάτων» που πρέπει να κάνει η χώρα για να αρπάξει τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά της.

Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος και ήδη οι υπουργοί παρέλαβαν τους μπλε φακέλους, με το χρονοδιάγραμμα και τις προτεραιότητες. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και 959 συνολικά επιχειρησιακές δράσεις.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και … μηνύματα, επισημαίνοντας πως πετυχημένος υπουργός είναι αυτός, προφανώς, που μιλάει για το έργο του, αλλά είναι και αυτός ο οποίος υπερασπίζεται συνολικά την κυβερνητική πολιτική. «Είμαστε συλλογικό όργανο, παίρνουμε αποφάσεις που δεσμεύουν συνολικά την κυβέρνηση και όλοι υπερασπιζόμαστε το έργο όλων» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά, ενώ υπογράμμισε πως «το έργο δεν πρέπει να θυσιάζεται στο βωμό της επικοινωνίας. Και ο νοών νοείτω».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

συντάξειςειδήσεις τώραφόροιμέτρα στήριξηςμέτρακυβέρνησηΚυριάκος Μητσοτάκηςμισθοί