Οικονομία|15.09.2023 14:24

Γιάννης Στουρνάρας στην «Η»: Προκλήσεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα

Newsroom

Η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να είναι το πρώτιστο μέλημα της εγχώριας οικονομικής πολιτικής, παράλληλα όμως με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, τη βελτίωση των επιδόσεων του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα, την επαναφορά του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε αποδεκτά όρια, την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2% και την κοινωνική συνοχή, δηλώνει ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, με άρθρο - παρέμβασή του στην «Η» και με αφορμή την ΔΕΘ 2023. Στο άρθρο του - το οποίο γράφτηκε πριν τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία - ο κεντρικός τραπεζίτης αναλύει και τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας.

Το άρθρο - παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα στην «Η»

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2023 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,2%, ενώ και για τα επόμενα έτη αναμένεται ότι θα συνεχίσει να μεγεθύνεται με ρυθμούς υψηλότερους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Ωστόσο, οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες διεθνώς παραμένουν αυξημένοι.

Στο προσεχές διάστημα η εγχώρια οικονομική πολιτική θα πρέπει να επιδιώξει πρωτίστως την επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, παράλληλα όμως με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, τη βελτίωση των επιδόσεων του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα, την επαναφορά του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε αποδεκτά όρια, την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2% και την κοινωνική συνοχή.

Σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία θα προκύψουν από την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, τόσο στο κόστος δανεισμού του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, όσο και στην προσφορά τραπεζικών δανείων, στην οικονομική ανάπτυξη και στην ανθεκτικότητα της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος σε εξωγενείς διαταραχές».

Πηγή: imerisia.gr

Τράπεζα της Ελλάδοςημερησίαειδήσεις τώρααξιόχρεοΓιάννης ΣτουρνάραςαναβάθμισηΔΕΘ