Οικονομία|30.09.2023 06:45

Σε απόγνωση τα νοικοκυριά λόγω ακρίβειας: Απλησίαστα τα βασικά αγαθά - Πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές των βασικών προϊόντων

Newsroom

Σε απόγνωση βρίσκονται τα νοικοκυριά λόγω της ακρίβειας στα βασικά είδη. Ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 2,4% από 3,5% τον Αύγουστο, αλλά η ακρίβεια επιμένει κυρίως στα τρόφιμα.

Πλέον οι καταναλωτές σκέφτονται δύο φορές για να αγοράσουν κρέας, γαλακτοκομικά, λαχανικά, καθώς και απορρυπαντικά. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έτρεξε τον Σεπτέμβριο με 8% σύμφωνα με την Eurostat δηλαδή 3,5 φορές πάνω από τον γενικό πληθωρισμό.

Σε ποια προϊόντα εκτοξεύθηκε η τιμή

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat η τιμή στο χοιρινό κρέας αυξήθηκε στην Ελλάδα 14,8%, όταν ο μέσος όρος αυξήσεων στην Ευρωζώνη είναι 8,9%. Για παράδειγμα, στην Πορτογαλία οι αυξήσεις στο χοιρινό κυμαίνονται στο 4,6% και  στη Γαλλία στο 8,4%.

Τα αυγά ανατιμήθηκαν στην Ελλάδα 14,3% και στην Ευρωζώνη 9,6%. Το γάλα (φρέσκο πλήρες) αυξήθηκε στην Ελλάδα 6,3% και στην Ευρωζώνη: 5,6%. Τα λάδια στην Ελλάδα αυξήθηκαν 12,1% και στην Ευρωζώνη: 8,3%.

Η έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ έδειξε πως Διατροφή, στέγαση και μετακίνηση «τρώνε» τουλάχιστον το 50% του εισοδήματος. Οι Έλληνες για παράδειγμα πληρώνουν 11% παραπάνω για κρέας ενώ έχουν μειώσει τις ποσότητες που αγοράζουν κατά 2,2%.

Χατζηδάκης: «Η Ελλάδα είχε τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη»

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ΚωστήΧατζηδάκη, «η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο είχε τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Ασφαλώς και δεν πανηγυρίζουμε, καθώς η ακρίβεια, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, παραμένει σημαντικό πρόβλημα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην ΕΕ. Ωστόσο, η είδηση αυτή είναι μια θετική εξέλιξη για τα νοικοκυριά και την ελληνική οικονομία».

Οι κρατικές επιδοτήσεις

Από την Παρασκευή ξεκίνησαν οι πληρωμές του market pass για 2,6 εκατομμύρια δικαιούχους. Θα πληρωθεί 3πλη δόση για Αυγουστό, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Για παράδειγμα, μονομελές νοικοκυριό θα πάρει 66 ευρώ.

Οι κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος θα συνεχισθούν και τον Οκτώβριο, με τα ίδια ακριβώς ποσά που ίσχυσαν και τον Σεπτέμβριο, δηλαδή 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα νοικοκυριά και καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες.

πληθωρισμόςEurostatειδήσεις τώραακρίβεια