Οικονομία|06.11.2023 16:11

Aegean: Το δικαίωμά του για το 10,3% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας έκανε το Δημόσιο - Πρόταση εξαγοράς των warrants από την εταιρία έναντι 85,4 εκ. ευρώ

Μαρία Λιλιοπούλου

Ποσό ύψους 85,4 εκατομμυρίων ευρώ θα επιστρέψει στα ταμεία του Δημοσίου εφόσον αποδεχτεί την πρόταση της Aegean να παραχωρήσει τις μετοχές που θα αποκτήσει μετά την άσκηση του δικαιώματός του να καταστεί μέτοχος της αεροπορικής σε ποσοστό περίπου 10%.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της ενίσχυσης των 120 εκατομμυρίων ευρώ που είχε λάβει ο αερομεταφορέας την περίοδο της πανδημίας. Βάσει της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, οριζόταν ότι προυπόθεση για την καταβολή της ενίσχυσης στην Aegean ήταν η καταβολή 60 εκατ. ευρώ από τους υφιστάμενους μετόχους της εταιρείας μέσω αύξησης κεφαλαίου και η παράλληλη παροχή δικαιώματος στο ελληνικό δημόσιο να αποκτήσει μετοχές της εταιρείας στην ίδια τιμή με την τιμή διάθεσης των μετοχών στους ιδιώτες στην παραπάνω αύξηση.

Το Ελληνικό Δημόσιο μπορούσε να δηλώσει την πρόθεσή του για άσκηση των δικαιωμάτων κτήσης από τη λήξη του δεύτερου έτους που έπεται της ημερομηνίας εκταμίευσης της ενίσχυσης από την Aegean Airlines, δηλαδή από την 3η Ιουλίου 2023, έως τον Ιούλιο του 2026.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Aegean, το δικαίωμα αυτό επελέγη να ασκηθεί τελικώς εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου την περασμένη Παρασκευή 3 Νοεμβρίου. Εφόσον ολοκληρωθεί η άσκηση του δικαιώματος, η Ελληνική Δημοκρατία με καταβολή 33,2 εκ. ευρώ θα αποκτήσει νέες μετοχές που θα αντιστοιχούν στο 10,3% (σε πλήρως αραιωμένη βάση) των συνολικών μετοχών της Εταιρείας, απομειώνοντας αντίστοιχα τα ποσοστά των ιδιωτών μετόχων. Βάσει της νομοθετικής ρύθμισης, η εταιρία έχει τη δυνατότητα εντός 60 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία λήψης της δήλωσης πρόθεσης (3/11/2023), να απαντήσει αν προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμά της να αποκτήσει τους Τίτλους Κτήσης Μετοχών του Δημοσίου, καταβάλλοντας την αξία τους.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Aegean, η αξία τους ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ της μέσης σταθμισμένης με τον όγκο συναλλαγών τιμής της μετοχής της κατά τις 60 ημέρες διαπραγμάτευσης που προηγούνται της ημερομηνίας γνωστοποίησης της δήλωσης πρόθεσης και της τιμής άσκησης. Η μέση σταθμισμένη τιμή των 60 ημερών διαπραγμάτευσης προ της 3/11/2023 υπολογίζεται σε περίπου 11,43 ευρώ ανά μετοχή. «Συνεπώς, εφόσον η εταιρία επιλέξει να αγοράσει τους Τίτλους Κτήσης θα πρέπει να καταβάλει στην Ελληνική Δημοκρατία τη διαφορά, ήτοι 8,23 ευρώ ανά Τίτλο Κτήσης, ήτοι 85,4 εκ. ευρώ για το σύνολο των 10.369.217 Τίτλων Κτήσης».

Στο πλαίσιο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο της Aegean θα προβεί στο αμέσως προσεχές διάστημα στις απαραίτητες ενέργειες και στη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, προκειμένου να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις και να ολοκληρώσει την υλοποίησή τους εντός των προθεσμιών που προβλέπεται από τους όρους των Τίτλων Κτήσης με σκοπό όλα να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 23 Δεκεμβρίου 2020 την παροχή Κρατικής Ενίσχυσης ύψους 120 εκ. ευρώ ως αποζημίωση μέρους των αμέσων συναρτώμενων με την πανδημία Covid-19 ζημιών του 2020.

Σε αυτό το πλαίσιο με δήλωσή του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, Ευτύχης Βασιλάκης κάνει πρόταση εξαγοράς των δικαιωμάτων από το Ελληνικό Δημόσιο έναντι 85,4 εκατομμυρίων ευρώ στη Γενική Συνέλευση της Aegean που θα διεξαχθεί το προσεχές διάστημα υπογραμμίζοντας ότι η AEGEAN διαθέτει και τη ρευστότητα και τα κεφάλαια για την εξαγορά τους, ενώ με αυτό τον τρόπο κλείνει, και το τελευταίο σκέλος του ιδιαίτερα επώδυνου κύκλου της πανδημίας, από την οποία, πάντως, η εταιρία βγαίνει πιο ενισχυμένη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βασιλάκης δήλωσε: «Όπως ανακοινώθηκε λάβαμε την επιστολή πρόθεσης του Ελληνικού Δημοσίου για την άσκηση των warrants. Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι η AEGEAN διαθέτει και τη ρευστότητα και τα κεφάλαια για την εξαγορά τους. Η πρόταση μου στο Διοικητικό Συμβούλιο και προς τη Γενική Συνέλευση των μετόχων (η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις), θα είναι η Εταιρεία να προχωρήσει σε εξαγορά των δικαιωμάτων από το Ελληνικό Δημόσιο, καταβάλλοντας το ποσό των 85,4 εκ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο κλείνει, και το τελευταίο σκέλος του ιδιαίτερα επώδυνου κύκλου της πανδημίας, από τον οποίο όμως η Εταιρεία βγαίνει με τη συμβολή των μετόχων της, των εργαζομένων της αλλά και των επιβατών που μας επιλέγουν καθημερινά σε 165 προορισμούς, ισχυρότερη σε όλα της τα μεγέθη. Ευχαριστούμε την πολιτεία που μας στήριξε σε αυτήν την πρωτόγνωρη συγκυρία και συνεχίζουμε με ανάπτυξη και επενδύσεις ακόμα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και συνεισφοράς στην οικονομία, τις δυνατότητες και τις υποδομές της χώρας».

Να σημειωθεί ότι η AEGEAN είχε ένα πολύ δυνατό 9μηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου 2023 μεταφέροντας συνολικά περισσότερους από 11,9 εκατ. επιβάτες (με 7,1 εκατ. εξ αυτών στο δίκτυο εξωτερικού) και καταγράφοντας αύξηση 30% σε σχέση με το 9μηνο του 2022. 

Κατά το 3ο τρίμηνο του χρόνου, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2022 μεταφέρθηκαν, 5,3 εκατ. επιβάτες με αύξηση, τόσο στην επιβατική κίνηση εσωτερικού κατά 17 %, όσο και στην επιβατική κίνηση εξωτερικού κατά 18%. 

Συνολικά στο 9μηνο η επιβατική κίνηση στο δίκτυο εξωτερικού της AEGEAN από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας καταγράφεται ενισχυμένη κατά 38%, ενώ για την ίδια περίοδο η αύξηση της  επιβατικής κίνησης εξωτερικού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ξεπερνά το 45% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

ειδήσεις τώραμετοχέςΕυτύχης ΒασιλάκηςAegean