Οικονομία|02.12.2023 21:45

Ρεκόρ Τουρκίας στις εξαγωγές ελαιόλαδου: Στη δεύτερη θέση της λίστας

Μαρία Ζαχαράκη

Παρά τη χαμηλή παραγωγή ελαιόλαδου φέτος και στην Τουρκία, έχει πέσει κατά 50-60% σε σχέση με πέρυσι, έσπασε ρεκόρ στις εξαγωγές, λόγω της μείωσης των αποδόσεων στην Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες είναι οι πρωταθλήτριες.

Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου στον κόσμο με περίπου 1,5 εκατομμύριο τόνους ετησίως. Ωστόσο, πέρυσι λόγω της ξηρασίας έπεσε στις 600-700 χιλιάδες τόνους. Η Τουρκία έφτασε φέτος τις 422 χιλιάδες τόνους κι έχει ανέβει στη δεύτερη θέση μετά την Ισπανία στις εξαγωγές. Αύξηση δηλ. 240% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Γεωργίας δείχνουν, οι εξαγωγές συσκευασμένου ελαιόλαδου αυξήθηκαν κατά 3%, οι εξαγωγές ελαιόλαδου χύμα κατά 536% και οι εξαγωγές σε βαρέλι κατά 394%. Η Ιταλία και η Ισπανία, των οποίων η παραγωγή έχει μειωθεί, εισάγουν χύμα και βαρέλι ελαιόλαδο από την Τουρκία, το επεξεργάζονται και το εμπορεύονται σε τρίτες χώρες. Για το λόγο αυτό, οι εξαγωγές από την Τουρκία προς την Ισπανία αυξήθηκαν 21 φορές και οι εξαγωγές προς την Ιταλία αυξήθηκαν 44 φορές.

Η Τουρκία βρίσκεται στο μεσαίο-ανώτερο επίπεδο όσον αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία. Ωστόσο, σε σύγκριση με άλλες μεσογειακές χώρες, η Τουρκία επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή σε πιο περιορισμένο βαθμό, επειδή η παραγωγή πραγματοποιείται σε μια ευρύτερη γεωγραφία. Ελαιοκαλλιέργεια υπάρχει σε περισσότερες από 40 επαρχίες της Τουρκίας, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, το Μαρμαρά και τη Μεσόγειο. Η τιμή ενός λίτρου ελαιόλαδου στην Τουρκία σήμερα κυμαίνεται στις 180-200 λίρες (5.50-6.50€).

ελαιόλαδοειδήσεις τώραΤουρκίαεξαγωγές