Οικονομία|27.03.2019 18:25

Τι τονίστηκε από τους φορείς στη συζήτηση για την προστασία της α΄ κατοικίας

Κατερίνα Τζαβάρα

Σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο συνεχίστηκε -σε μια απογευματινή συνεδρίαση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου- η συζήτηση επί της ρύθμισης για την προστασία της α΄ κατοικίας που κατέθεσε αργά το βράδυ της Τρίτης η κυβέρνηση, στο νομοσχέδιο για το εμπορικό απόρρητο.

Από τους εκπροσώπους φορέων που είχαν προσκληθεί να τοποθετηθούν εν συντομία, ο Ηλίας Πλασκοβίτης σύμβουλος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε πως μετά από τις διαβουλεύσεις και τις βελτιώσεις στην αρχική διατύπωση εκτιμήθηκε ότι δεν θα υπάρχει δυσμενές αποτέλεσμα.

Ωστόσο, όπως είπε, «δεν ήταν δυνατόν η ΤτΕ να κάνει με βάση τα δικά της στοιχεία μία εκτίμηση για τις επιπτώσεις στις Τράπεζες. Ζητήθηκαν στοιχεία από τις Τράπεζες και με βάση αυτά έγινε η εκτίμηση».

Πρόσθεσε πως «θα μπορούσε να δει κανείς ενδεχομένως κάποιες βελτιώσεις αφού τα κριτήρια αφορούν μόνο τον δανειολήπτη και όχι τον εγγυητή», αναφέρθηκε στην περίπτωση της Κύπρου όπου εξετάζεται η λεγόμενη «βιωσιμότητα» του οφειλέτη και μίλησε για ένα τεχνικό ζήτημα που αφορά στον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Ο Δημήτριος Βερβεσός, πρόεδρος της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων καθώς και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η νέα ρύθμιση περιορίζει το δικαίωμα προστασίας σε μικρό αριθμό δανειοληπτών, αποτελεί μεγάλη υποχώρηση από τον νόμο Κατσέλη καθώς και ότι δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη για το όριο επιβίωσης του οφειλέτη.

Η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, επεσήμανε ότι «το ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας ανέρχεται σε 230 δισεκατομμύρια ευρώ» καθώς και ότι, «τα 86 θέλει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με αυτή τη ρύθμιση» και διατύπωσε το ερώτημα «αν έχει υπολογίσει η Τράπεζα της Ελλάδος τι ποσοστό αυτών θα καταστεί πραγματικά δυνατόν να αντιμετωπιστεί;».

προστασία πρώτης κατοικίαςΕπιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου