Κόσμος|06.05.2024 20:23

«Ζουν σε σκηνές, χωρίς νερό»: Συντονίστρια των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» περιγράφει στο OPEN το δράμα στη Ράφα

Newsroom

Τη δραματική κατάσταση στη Ράφα της Γάζας περιέγραψε στο OPEN και την Αδαμαντία Λιόλιου συντονίστρια Παλαιστινιακής Αποστολής «Γιατροί χωρίς Σύνορα».

Η κα Τόμας, αναφερόμενη στις συνθήκες διαβίωσης των αμάχων που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις μάχες και βρίσκονται τώρα στην πόλη της Ράφα, περιέγραψε πως «ο πληθυσμός είναι σε τρομερή κατάσταση. Ζουν στις σκηνές, δεν έχουν καμία πρόσβαση σε νερό, σε καθαρό νερό. Δεν υπάρχουν συνθήκες υγιεινής, δύσκολη είναι η πρόσβαση και σε φαγητό».

Όταν ρωτήθηκε εάν είναι προετοιμασμένοι να παρέχουν την ιατρική φροντίδα που χρειάζεται εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε χερσαία επίθεση, απάντησε: «Βρίσκονται (στη Ράφα) 1,4 εκατ. άνθρωποι, τεράστιος όγκος και το σύστημα Υγείας έχει καταρρεύσει πλήρως εδώ και μερικές εβδομάδες, ή καλύτερα μήνες. Κανένα σύστημα Υγείας στον πλανήτη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια πρόκληση. Είναι αδύνατο».

Τέλος, όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την εντολή του Ισραήλ στους αμάχους να απομακρυνθούν προς το Αλ Μαγουάσι, είπε: «Ο πληθυσμός που είναι τώρα στη Ράφα δεν γίνεται να φτάσει σε ασφαλές μέρος. Δεν έχει μείνει τίποτα στη Χαν Γιούνις, το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο, η πρόσβαση σε νερό είναι υπερβολικά δύσκολη. Οπότε, πραγματικά, μιλάμε για τα βασικά που χρειάζεται ο άνθρωπος για να επιβιώσει. Δεν μιλάω για ζωή, μιλάω για επιβίωση».

Σημειώνεται πως λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι η Χαμάς αποδέχθηκε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

ΧαμάςΙσραήλΓάζαάμαχοιειδήσεις τώραΛωρίδα της Γάζας