Οικονομία|16.03.2024 18:08

Ακριβό εστιατόριο θα θυμίζει το Σαρακοστιανό τραπέζι - Οι τιμές στα νηστίσιμα

Newsroom

Ίσως την ακριβότερη Σαρακοστή της ζωής τους θα περάσουν φέτος οι Έλληνες καθώς οι τιμές στα περισσότερα παραδοσιακά προϊόντα έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με άλλες χρονιές.

Στα ύψη είναι οι τιμές φέτος για τα σαρακοστιανά γεύματα, με το τραπέζι της νηστείας για το Πάσχα να θυμίζει περισσότερο τραπέζι πανάκριβου εστιατορίου.

Οι καταναλωτές έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη Βαρβάκειο αγορά, τα ιχθυοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ όπου οι τιμές ποικίλλουν. Πάντως τόσο στα ιχθυοπωλεία όσο και στα σούπερ μάρκετ έχει παρατηρηθεί άνοδος των τιμών που φτάνουν μέχρι και 10%.

Πόσο κοστίζουν τα θαλασσινά σε Βαβράκειο, ιχθυοπωλέια και σούπερ μάρκετ

Σε έρευνα που έκανε, το OPEN σύγκρινε τις τιμές που έχουν τα θαλασσινά  αυτή τη στιγμή στη Βαρβάκειο αγορά, με το κόσοτος τους στα ιχθυοπωλεία και στα σούπερ μάρκετ.

Ενδεικτικά τα χταπόδια φτάνουν 15 ευρώ στη Βαρβάκειο, στα σούπερ μάρκετ ανεβαίνουν στα 16,30 ευρώ ενώ στα ιχθυοπωλεία αγγίζουν τα 22 ευρώ.

Τα καλαμάρια στη Βαρβάκειο ξεκινούν από 8,50 ευρώ, στα σούπερ μάρκετ η τιμή τους διπλασιάζεται και αγγίζει τα 17,84 ευρώ ενώ στο ιχθυοπωλείο εκτοξεύεται στα 22 ευρώ.

Από 12 ευρώ βρίσκει ο καταναλωτής τις γαρίδες στη Βαρβάκειο,18 ευρώ στο ιχθυοπωλείο και στα σούπερ μάρκετ ανεβαίνει στα 19,90 ευρώ.

Αυξήθηκαν και οι σαλάτες

Σημαντικές είναι οι αυξήσεις και στις σαλάτες σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Ενδεικτικά:

Ταραμοσαλάτα 400γρ

  • 2023: 1,80 ευρώ
  • 2024: 3,79 ευρώ

Μελιτζανοσαλάτα 400γρ

  • 2023: 2,18 ευρώ
  • 2024: 3,68 ευρώ

Αυξημένες 10% οι τιμές των θαλασσινών σε σχέση με το 2023

Τα ψώνια της τελευταίας στιγμής κάνουν και οι καταναλωτές στη Θεσσαλονίκη για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Και εκεί όμως φαίνεται καθαρά η αύξηση στις τιμές, οι οποίες αγγίζουν τα 10%, προκαλώντας τη δυσφορία των καταναλωτών. Αύξηση όμως υπάρχει και στις ελιές λόγω της ακαρπίας στη Χαλκιδική ενώ ο χαλβάς φέτος ξεκινά από 6,5 ευρώ και εκτοξεύεται στα 15 ευρώ το κιλό.

γαρίδεςακρίβειαειδήσειςΣαρακοστήειδήσεις τώρατιμέςχταπόδιτραπέζι Σαρακοστήςθαλασσινά