Οικονομία|30.03.2024 13:26

«Γολγοθάς» δίχως τέλος για χιλιάδες δανειολήπτες ελβετικού φράγκου

Newsroom

Σε έναν αδιάκοπο και πολυετή αγώνα έχουν επιδοθεί 75.000 και πλέον δανειολήπτες ελβετικού φράγκου προκειμένου να αλλάξουν τις δυσμενείς συμβάσεις που βαραίνουν τα στεγαστικά και επιχειρηματικά τους δάνεια.

Για το ζήτημα μίλησε στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» ο Γιάννης Φασουλάς, μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου «Συσπείρωση & Δράση».

«Μας έλεγαν ότι είναι μεγάλη ευκαιρία διότι το επιτόκιο ήταν μισό περίπου»

Ο κ. Φασουλάς περιέγραψε τον «γολγοθά» που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες, τα μέλη των οικογενειών τους αλλά και οι εγγυητές που υπολογίζονται σε 300.000.

«Οι περισσότεροι είχαμε πάρει δάνεια σε ευρώ και τότε άρχισε μια διαφημιστική καμπάνια στα μέσα μαζικής επικοινωνίας για τα δάνεια με ελβετικό φράγκο. Το είδαμε όλοι και μετά από 10 μέρες περίπου αρχίσαμε να δεχόμαστε τηλεφωνήματα από διοικητές των υποκαταστημάτων να πάμε να δούμε το καινούργιο προϊόν», ανέφερε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η τακτική που ακολουθήθηκε από τα τραπεζικά στελέχη ήταν συγκεκριμένη και παραπλανητική: «Μας έλεγαν ότι είναι μεγάλη ευκαιρία διότι το επιτόκιο ήταν μισό περίπου και όντως ήταν μισό. Μας είπαν αλλάξτε τα δάνεια και θα έχετε μικρότερη δόση».

«Δεν πήγαμε σε κανένα τοκογλύφο…»

Και συνεχίζει ο κ. Φασουλάς: «Απευθυνθήκαμε σε ένα τραπεζικό ίδρυμα το οποίο εποπτεύεται από την ελληνική Πολιτεία και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν πήγαμε σε κανένα τοκογλύφο… Τα ήθη τα συναλλαγματικά έπρεπε να τηρούνται. Δεν μας ενημέρωσαν λοιπόν για τίποτα για τις πραγματικές ισοτιμίες. Δεν μας έφεραν κανένα παράδειγμα τι θα γίνει αν πέσει η ισοτιμία που μπορεί να φτάσει δόση και το κεφάλαιο».

Σύμφωνα με τον κ. Φασουλά οι δανειολήπτες «δεν ζητάμε να μην πληρώσουμε. Ζητάμε να πληρώσουμε γι’ αυτά που δανειστήκαμε, όπως πληρώνει όλος ο κόσμος». Κατήγγειλε μάλιστα ότι οι τράπεζες έπαιξαν παιχνίδι σε βάρος μας περιγράφοντας το δικαστικό τους αγώνα.

Σύλλογος Δανειοληπτώνειδήσεις τώραδανειολήπτεςελβετικό φράγκοδάνειαειδήσεις