Οικονομία|15.04.2024 08:44

Ιράν-Ισραήλ: «Eίναι μια καλή ευκαιρία για κερδοσκοπία - Θα αυξηθούν οι τιμές», λέει καθηγητής του ΕΚΠΑ

Newsroom

Για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και πώς αυτή επηρεάζει τον υπόλοιπο πλανήτη και ιδίως την Ευρώπη και την Ελλάδα μίλησε στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής οικονομικών στο ΕΚΠΑ.

«Είναι οριοθετημένος ακόμα ο κίνδυνος»

Όπως ανέφερε αρχικά ο καθηγητής: «Ζούμε σε μια περιοχή αυξημένου κινδύνου, έχουμε περάσει από το κίτρινο στην προειδοποίηση κινδύνου στο πορτοκαλί. Δεν έχουμε φτάσει στο κόκκινο. Είναι οριοθετημένος ο κίνδυνος ακόμα. Θα έχει επιπτώσεις στις τιμές, επιπτώσεις στην αβεβαιότητα, οπότε και στη μείωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Όλες αυτές οι επιπτώσεις, μέχρι στιγμής είναι σε ένα οριοθετημένο επίπεδο με την έννοια πως δεν έχουν φτάσει σε ένα καταστροφικό επίπεδο».

Σημείωσε πως  «φαίνεται πως το Ισραήλ εξαρτάται σημαντικά από τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσει και αυτό το επίπεδο εχθρότητας από το Ιράν, άρα έχω την αίσθηση πως οι ΗΠΑ θα συγκρατήσουν την εξέλιξη».

Αυξημένες τιμές και κερδοσκοπία 

Αναφερόμενος στην οικονομία είπε πως «θα έχουμε αρνητικές επιπτώσεις και στις τιμές και τις ισοτιμίες». Επίσης, τόνισε πως πολλοί μπορεί να εκμεταλλευτούν το σκηνικό αυτό για να  κερδοσκοπήσουν.

«Αν βγείτε σήμερα στα πρατήρια θα δείτε αυξημένες τιμές. Θα έπρεπε θεωρητικά κάποιος να τα προλαβαίνει αλλά είναι πρακτικά αδύνατον. Είναι μια καλή ευκαιρία για κερδοσκοπία και εκμετάλλευση», επισήμανε.

ειδήσεις τώραανάπτυξηοικονομίαΜέση Ανατολήτιμές