Shell: Προ των πυλών συμφωνία 80 δισ. για εξαγορά της BP
NewsroomΣύμφωνα με την Wall Street Journal, η Shell βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο συνομιλιών για την εξαγορά της BP σε μια συμφωνία που ενδέχεται να αγγίξει τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αν το deal προχωρήσει, θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες εταιρικές συγχωνεύσεις στον κλάδο του πετρελαίου, δημιουργώντας έναν κολοσσό με ισχυρότερο αποτύπωμα έναντι των μεγάλων ανταγωνιστών, όπως η Exxon Mobil και η Chevron.
Οι προκλήσεις και οι πιέσεις στην BP
Η BP, με αποτίμηση περίπου στα 80 δισ. δολάρια, έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια σε πίεση, εξαιτίας αποτυχημένων προσπαθειών στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές, διοικητικών ανακατατάξεων και λειτουργικών προβλημάτων. Επιπλέον, ο σημαντικός επενδυτής Elliott Management πιέζει για ριζικές αλλαγές.
Η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια αύξησης παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και περικοπές στις επενδύσεις της καθαρής ενέργειας, ενώ εξετάζει την πώληση μονάδων όπως η επιχείρηση λιπαντικών Castrol και μέρος της ηλιακής Lightsource. Πρόσφατα ο πρόεδρός της Helge Lund ανακοίνωσε την αποχώρησή του.
Shell: Στοχεύοντας στις πιο κερδοφόρες δραστηριότητες
Από την πλευρά της, η Shell, με χρηματιστηριακή αξία πάνω από 200 δισ. δολάρια, εστιάζει στις πιο επικερδείς δραστηριότητές της, μειώνοντας τους στόχους στην πράσινη ενέργεια και αυξάνοντας την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι αναλυτές θεωρούν πως η εξαγορά της BP θα ενισχύσει την κυριαρχία της Shell σε τομείς όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο, ενώ θα προσφέρει οικονομίες κλίμακας και θα αποκλείσει ανταγωνιστές.
- Κραυγή απόγνωσης Έλληνα κτηνοτρόφου στο OPEN: «Ποια φέτα; Σε λίγο δε θα έχουμε γάλα ούτε για γιαούρτι»
- Δύσκολες ώρες για τον πατέρα της Μέγκαν Μαρκλ - Ακρωτηριάστηκε το πόδι του και νοσηλεύεται στην εντατική
- Κλήρωση Μουντιάλ 2026: Οι 12 όμιλοι για το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού του καλοκαιριού
- «Η Τουρκία εγκαταλείπει τα S-400 και ξεκινάει να προμηθεύεται F-35», λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα