Η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας αιφνιδιάζει τις αγορές με μείωση 250 μονάδων βάσης - Η λίρα στο μικροσκόπιο
Μαρία ΖαχαράκηΗ Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 250 μονάδες βάσης, από 43% σε 40,5%. Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των συμμετεχόντων στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που προέβλεπαν περαιτέρω μείωση στο 40%.
Μετά τις πρόσφατες πολιτικές εκκαθαρίσεις της αντιπολίτευσης του CHP, η προσοχή των επενδυτών παρέμεινε επιφυλακτική. Το 22ο Σημείωμα Αξιολόγησης Νομισματικής Πολιτικής του TEPAV προειδοποιεί ότι οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις ενισχύουν την αβεβαιότητα και συνιστά διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο 43%.
Η απουσία αναφοράς στην «πραγματική ανατίμηση της λίρας» υποδηλώνει αλλαγή στρατηγικής, καθώς η προηγούμενη πολιτική είχε καταστήσει τη λίρα δημοφιλές carry trade.
Ο Χακάν Καρά, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Κεντρικής Τράπεζας, σχολιάζει ότι η μη αναφορά στην ανατίμηση «σηματοδοτεί αναγνώριση ότι έχει επιτευχθεί το όριο όσον αφορά την απώλεια ανταγωνιστικότητας για τους εξαγωγείς». Η στροφή αυτή ενδέχεται να επηρεάσει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και την πορεία της τουρκικής οικονομίας στο επόμενο διάστημα.
- Έγραψε ιστορία η αποστολή Artemis II: Οδικός χάρτης του πιο φιλόδοξου σχεδίου της NASA και τι προοπτικές «ανοίγει»
- Δημήτρης Μελάς στο OPEN για ΟΠΕΚΕΠΕ: Υπήρχαν βουλευτές οι οποίοι ήταν πιεστικοί για τα αιτήματά τους
- Νέα «τορπίλη» Τραμπ προς Ιράν: «Μπορούμε να το τσακίσουμε μέσα σε μια νύχτα - Αυτή ίσως να είναι η αυριανή»
- Fuel Pass 2026: Ανατροπή στον τρόπο υποβολής των αιτήσεων μετά το «μαύρο» - Τι ισχύει πια με το ΑΦΜ