Οικονομία|10.11.2018 17:52

Δεν έβλεπε η Εθνική Τράπεζα τις αγορές σπιτιών με τα POS

Έφη Καραγεώργου

Τις συναλλαγές με κάρτες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια για την αγορά σπιτιών, στο πλαίσιο της «χρυσής» βίζας, έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους οι επιθεωρητές της Τράπεζας της Ελλάδος. Και ξεκίνησαν από τα πληροφοριακά συστήματα της Εθνικής Τράπεζας. Τα πρώτα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους χαρακτηρίζονται από γνωρίζοντες την υπόθεση ως ιδιαιτέρως σοβαρά, καθώς φαίνεται ότι τα συστήματα εντοπισμού ύποπτων συναλλαγών ήταν «τυφλά» τουλάχιστον για 45 μέρες, από τον Μάιο έως τον Ιούνιο του 2018. Την περίοδο, δηλαδή, που τα μηχανάκια έκοβαν «μονέδα» και εκατομμύρια ευρώ πιστώνονταν στους λογαριασμούς της εταιρείας Destiny (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, η οποία ασχολείται με real estate), όμως οι συναλλαγές περνούσαν απαρατήρητες.

Ο έλεγχος, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δεν εστιάζει μόνο στην εταιρεία Destiny, συμφερόντων Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, αλλά «ψάχνει» ανάλογες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν -τουλάχιστον σε βάθος 2ετίας- από δικηγορικά γραφεία, συμβολαιογράφους και μεσιτικές εταιρείες. Και με συναλλασσόμενους όχι μόνο Κινέζους που ήθελαν να αγοράσουν σπίτι στην Ελλάδα για να πάρουν τη «χρυσή βίζα».

Οι επιθεωρητές της ΤτΕ που διεξάγουν τον έλεγχο είναι ειδικοί στις ψηφιακές τεχνολογίες και τώρα κάνουν «φύλλο και φτερό» όλες τις κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τα POS, και ειδικά όσες έγιναν το «τυφλό διάστημα». Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο «Εθνος» ότι ο έλεγχος θα επεκταθεί και σε ακόμα δύο συστημικές τράπεζες.

Ωστόσο, σε αυτές τις τράπεζες, που είχαν δώσει POS, τα συστήματα ελέγχου τους εντόπισαν γρήγορα ότι συγκεκριμένα μηχανάκια πραγματοποιούσαν ασυνήθιστα υψηλές συναλλαγές. Μάλιστα, τα τμήματα κανονιστικής συμμόρφωσης των δύο τραπεζών -σε διαφορετικό χρόνο το καθένα- ενημέρωσαν τις διοικήσεις, οι οποίες ενήργησαν τάχιστα και πήραν πίσω τα μηχανάκια πριν από την επιβολή των capital controls από τις Aρχές της Κίνας.

Οι επιθεωρητές της ΤτΕ ελέγχουν, λοιπόν, γιατί ασυνήθιστα υψηλές συναλλαγές δεν εντοπίστηκαν από το αρμόδιο τμήμα κανονιστικής συμμόρφωσης (compliance). Σε όλες τις τράπεζες υπάρχουν ειδικά φίλτρα που σημαίνουν συναγερμό μόλις εντοπίσουν ασυνήθιστες συναλλαγές.

Σημαντικά ερωτήματα

Παράλληλα ερευνούν πότε τα στελέχη της τράπεζας ειδοποιήθηκαν από τις κινεζικές Αρχές για το θέμα, πότε και πώς αντέδρασαν, καθώς και τα ευρήματα που εσωτερικού ελέγχου που διεξήγαγε για την υπόθεση η ΕΤΕ. Πηγή με γνώση του θέματος, αναφέρει στο «Εθνος» ότι τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση είναι
τα εξής:

• Γιατί κανένας υπάλληλος ή ο διευθυντής του καταστήματος (στο οποίο ήταν χρεωμένα τα POS) δεν αντελήφθη τις ασυνήθεις συναλλαγές που πραγματοποιούνταν με μεγάλη συχνότητα και μάλιστα με τις ίδιες εταιρείες;

• Αυτές οι συναλλαγές εντοπίστηκαν από τον περιφερειακό διευθυντή; Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί ότι αυτοί είναι οι πρώτοι «κόφτες» εντοπισμού περίεργων συναλλαγών.

• Το τμήμα κανονιστικής συμμόρφωσης έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά; εντόπισε δηλαδή αμέσως τις κινήσεις; Τα τμήματα αυτά χαρακτηρίζονται το «ραντάρ» των τραπεζών, καθώς τα συστήματα τους είναι εξοπλισμένα με ειδικά φίλτρα τελευταίας τεχνολογίας ώστε να χτυπάει αμέσως «κόκκινο», ακόμα και όταν υπάρχει υπόνοια αδιαφανών συναλλαγών.

Πότε ήρθε επιστολή από την Κίνα;

Απάντηση ζητά και ένα επίσης σημαντικό ερώτημα. Πότε η γενική διευθύντρια Λιανικής της ΕΤΕ, Νέλλυ Τζάκου - Λαμπροπούλου, που αποχώρησε, έλαβε την επιστολή των Αρχών της Κίνας; Ενημερώθηκαν και οι Επιτροπές Διαχείρισης Κινδύνων και Ελέγχου; Στις επιτροπές αυτές προεδρεύουν ξένοι τραπεζίτες, οι κύριοι Κλοντ Πιρέ
και Αντριου ΜακΙντάιρ, αντίστοιχα. Και οι δύο μετέχουν και στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας ως ανεξάρτητα, μη εκτελεστικά μέλη. Μάλιστα, έχουν τοποθετηθεί
στις θέσεις αυτές (ισχύει για όλες τις συστημικές τράπεζες) προκειμένου να διασφαλιστούν η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση.

POSΤράπεζα της Ελλάδοςκύκλωμα