Οικονομία|17.07.2019 13:27

Folli Follie: Στον αέρα η εταιρεία - «Μαύρη τρύπα» βρίσκει ο έλεγχος της PwC

Πένυ Κούτρα

Έναν αναµορφωµένο ισολογισµό µε αρνητική γνώµη ορκωτού ελεγκτή, 25 και πλέον σοβαρές επιφυλάξεις-παρατηρήσεις και εν κατακλείδι τη σοβαρή αµφιβολία του ελεγκτικού οίκου για την πιθανότητα συνέχισης της δραστηριότητάς της ανακοίνωσε χθες η Folli Follie. Παράλληλα, σε µια αναπάντεχη, ωστόσο εξηγήσιµη κίνηση, η διοίκηση της εταιρείας δηµοσιοποίησε εσπευσµένα µια νέα πρόταση εξυγίανσης προς τους πιστωτές-οµολογιούχους της.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τα µεγέθη της εταιρείας µε βάση τον αναµορφωµένο ισολογισµό, οι πωλήσεις της ανέρχονται µόλις στα 359 εκατ. το 2017 έναντι προηγούµενης ανακοίνωσης για κύκλο εργασιών 1,41 δισ. ευρώ. Ο όµιλος εµφανίζεται να παρουσιάζει ζηµιές µετά φόρων ύψους 136 εκατ. ευρώ το 2017, έναντι κερδών 216 εκατ. ευρώ που εµφάνιζε στα δηµοσιευµένα αποτελέσµατα του Απριλίου. Τα ίδια κεφάλαια του οµίλου διαµορφώνονται µόλις στα 69,5 εκατ. ευρώ, έναντι προηγούµενης ανακοίνωσης που τα έφερε στο 1,91 δισ. ευρώ.

Ο ελεγκτικός οίκος διαπίστωσε ένα διάτρητο σύστηµα συναλλαγών, το οποίο δεν µπορούσε να στοιχειοθετήσει επαρκώς τις πραγµατικές οικονοµικές δοσοληψίες του οµίλου Folli Follie. Ανάµεσα στις παρατηρήσεις του οίκου περιγράφονται δάνεια που δεν πιστοποιούνται, συναλλαγές µε συνδεδεµένα µέρη που δεν έχουν επαλήθευση, ταµειακά διαθέσιµα που δεν επιβεβαιώνονται από τα πιστωτικά ιδρύµατα, συµβάσεις µε τρίτους για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση προς τους οµολογιούχους πιστωτές της εταιρείας µοιάζει περισσότερο µε «ραντεβού στα τυφλά» παρά µε σοβαρής ισχύος οικονοµική διαπραγµάτευση. Παρ’ όλα αυτά η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε στη δηµοσιοποίηση ενός Term Sheet, προκειµένου να αποφύγει µια άτακτη πτώχευση, η οποία απορρέει από την παρατήρηση της PwC για την ικανότητα συνέχισης λειτουργίας της Folli Follie. Η διοίκηση της εταιρείας όφειλε να αντιπαρατάξει ένα βιώσιµο σχέδιο αναδιάρθρωσης. Αυτό εν πολλοίς εξαντλείται στην υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106β ή δ του Πτωχευτικού.

Ο ισολογισµός και οι αιρέσεις ενδεχοµένως µε τυπικό τρόπο να γίνουν αποδεκτά, αλλά χωρίς την ύπαρξη διαθέσιµων επενδυτών, η αναδιάρθρωση του οµίλου παραµένει µετέωρη. Πάντως προκαλεί εντύπωση πως το εν λόγω Term Sheet χρονολογείται από τον περασµένο Φεβρουάριο. Η πρόταση προς τους πιστωτές οµολογιούχους (οι οποίοι αθροίζουν απαιτήσεις άνω των 437 εκατ. ευρώ) βασίζεται στο ίδιο σχέδιο διαχωρισµού. Στη δηµιουργία µιας εταιρείας (OpsCo) που θα αναλάβει την εµπορική δραστηριότητα (όποια έχει αποµείνει) και µιας εταιρείας (AssetCo) όπου θα εισφερθεί η ακίνητη περιουσία της (όπου περιλαµβάνονται και τα δεσµευµένα από τις ελληνικές Αρχές ακίνητα), προκειµένου αυτά να αποτελέσουν την εξασφάλιση απαιτήσεων των οµολογιούχων πιστωτών. Προκαλεί πάντως εντύπωση ότι άλλα ρευστοποιήσιµα στοιχεία -όπως οι µετοχές Dufry- δεν εισφέρονται στην AssetCo.

Η εταιρεία µάλιστα δηµοσιοποίησε το σχετικό χρονοδιάγραµµα εξυγίανσής της το οποίο, κατά τους σχεδιασµούς της διοίκησης, περιλαµβάνει την έγκριση της ΓΣ των µετόχων στις 10 Σεπτεµβρίου 2019 και την υποβολή αιτήµατος εξυγίανσης έως τις 30 Σεπτεµβρίου

Folli Follie