Κόσμος|29.04.2024 14:18

Ιμάμογλου στο ethnos.gr: Η Κωνσταντινούπολη έχει λόγο στην εξωτερική πολιτική της χώρας

Μαρία Ζαχαράκη

Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου προς τα διεθνή ΜΜΕ, ο επανεκλεγείς δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, τόνισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν νίκη για τη δημοκρατία και παράδειγμα για το πώς θα νικηθούν τα αυταρχικά λαϊκιστικά καθεστώτα.

Ερμήνευσε τη νίκη της αντιπολίτευσης ως «μια αυστηρή ποινή απέναντι στον τρόπο διακυβέρνησης και τις πολιτικές της κυβέρνησης Ερντογάν», προσθέτοντας ότι «αυτές οι εκλογές έδειξαν τη βούληση για αλλαγή, η οποία καθυστέρησε λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης στην αντιπολίτευση το 2023».

Αναλύοντας την προσέγγισή του στην εξωτερική πολιτική, σε ερώτηση του ethnos.gr «Γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ασκεί κριτική απέναντι στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και δεν σχολιάζει τα βήματα που κάνει ο Ερντογάν, γιατί -εν γένει- η αντιπολίτευση είναι τόσο απρόθυμη να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική» και «αν τώρα, εσείς κ. Ιμάμογλου, που βρίσκεστε στο δρόμο προς τη διεκδίκηση της διακυβέρνηση της χώρας, θα αρχίσετε να ασχολείστε και με την εξωτερική πολιτική; Ποια θα είναι η στάση που θα επιδείξετε απέναντι στη διεθνή κοινότητα;», ο Ιμάμογλου τόνισε τη σημασία της πόλης, και δη της Κωνσταντινούπολης, ως παγκόσμιου παράγοντα στη διαμόρφωση πολιτικής. Η δήλωσή του προς το εthnos.gr υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της Κωνσταντινούπολης στην παγκόσμια πολιτική σκηνή για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.

Επικεντρώθηκε στη συνεργασία με άλλες πόλεις και δήμους, μεταξύ των οποίων και της Αθήνας, για την αντιμετώπιση κρίσεων, όπως η οικονομική και η μετανάστευση.

Παράλληλα, αναγνώρισε την ανάγκη για μία πιο μεθοδευμένη εστίαση του κόμματός του στην εξωτερική πολιτική και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

«Δεν ξέρω τι είδους αποστολή μου έχει ανατεθεί όσον αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας (γελάει), αλλά φυσικά η Κωνσταντινούπολη έχει πάντα λόγο στην εξωτερική πολιτική. Διότι η Κωνσταντινούπολη είναι μια σημαντική πόλη. Για παράδειγμα, η Σύνοδος Κορυφής των Βαλκανικών Πόλεων, της οποίας ηγούμαστε ως Κωνσταντινούπολη, έχει φτάσει σε πολύ σημαντικό επίπεδο. Έχει πλέον μετατραπεί σε μια ισχυρή οργάνωση με τη συμμετοχή σχεδόν 60 πόλεων. Στην πραγματικότητα, αυτό αποτελεί μια σημαντική υπόσχεση εκ μέρους μας, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική. Μέσω των πόλεων και των δήμων τους, διοργανώνουμε συναντήσεις με εξαιρετικά και όμορφα μηνύματα για τη γεωγραφία των Βαλκανίων. Μετά από μένα, ανέλαβε ο δήμαρχος Αθηναίων. Τώρα ο Δήμαρχος των Τιράνων θα είναι ο επικεφαλής από τις αρχές του επόμενου έτους, ο δήμαρχος του Σαράγιεβου θα είναι ο πρόεδρος της επόμενης περιόδου. Θα συνεχίσουμε να εκφραζόμαστε στη διεθνή σκηνή χωρίς δισταγμό, χωρίς να αποφεύγουμε να μιλάμε, ιδιαίτερα μέσα για τον αγώνα ενάντια στην οικονομική, κλιματική και άλλες κρίσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος, όπως η μετανάστευση και οι πρόσφυγες.

Φυσικά, το σχόλιό σας για το κόμμα μας ότι δεν διαθέτει μια γραμμή κριτικής, το θεωρώ σημαντικό. Γνωρίζω επίσης ότι το κόμμα μας πρέπει να προωθήσει μια πιο αποτελεσματική διαδικασία εξωτερικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, νομίζω ότι ο πρόεδρός μας έχει κάνει μια πολύτιμη αρχή. Πριν από αυτή τη συνάντηση, ήταν στο Στρασβούργο και είχαμε μια τηλεφωνική συνομιλία για τις συναντήσεις του εκεί. Επομένως, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας ότι έχουμε ξεκινήσει μια αποτελεσματική περίοδο στην εξωτερική πολιτική τόσο σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο μέσω του κόμματός μας όσο και μέσω των δήμων».

Θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος;

Ο Ιμάμογλου αντιμετωπίζει το ερώτημα σχετικά με μία δυνητική προεδρική υποψηφιότητα με δόση χιούμορ. Αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένη απάντηση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της δουλειάς του ως δήμαρχος και των αρχών που υπηρετεί. Σχολίασε ωστόσο τις δικαστικές περιπέτειες εναντίον του λέγοντας: «Περιμένω να κλείσει αυτό το κεφάλαιο, μια δικαστική υπόθεση όπως αυτή δεν θα έπρεπε να συμβεί».

«Ναι, αναρωτιέμαι αν θα ήταν αρκετό να γελάσω ως απάντηση... Λοιπόν, ξέρω ότι πολλοί εκπρόσωποι του Τύπου, όπως εσείς, έχουν κάνει και θα συνεχίσουν να κάνουν αυτή την ερώτηση. Έχω ως αρχή να μην δίνω ούτε καν την απάντηση που έδωσα σε έναν εκπρόσωπο του Τύπου που ήρθε στη χώρα μας αμέσως μετά τις προηγούμενες εκλογές και με ρώτησε για το θέμα αυτό. Δεν δίνω ούτε καν την απάντηση "ο Αλλάχ γνωρίζει". Επομένως, έχω επίγνωση της δουλειάς μου. Οι αρχές, οι απαιτήσεις και το περιεχόμενο αυτής της δουλειάς είναι αυτά που μόλις παρουσίασα και είμαι περήφανος που βρίσκομαι σε ένα ισχυρό επιτελείο που εξετάζει το θέμα ολιστικά και όχι ως άτομο. Ονειρευόμαστε μια διαδικασία στην οποία η δημοκρατική αντίληψη και η σοσιαλδημοκρατική δομή θα επικρατήσουν σε όλη την Τουρκία και βαδίζουμε όλοι μαζί σε αυτό το μονοπάτι», απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας.

 Η δημοκρατία και η Αλλαγή ως άξονες του νέου πολιτικού οράματος του Ιμάμογλου

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου απέδωσε το θρίαμβό του στην Κωνσταντινούπολη και τη νίκη του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επιθυμία για δημοκρατία και αλλαγή, καθιστώντας τα ως κεντρικά σημεία της εκλογικής μετατόπισης προς το CHP. Συνειδητοποιώντας τη σημασία αυτής της μετατόπισης, ανέφερε ότι η κύρια αποστολή του κόμματος είναι τώρα να διασφαλίσει ότι οι νέοι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης δεν θα μετανιώσουν για την επιλογή τους και εξέφρασε την πίστη του σε ένα μέλλον που βασίζεται στις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας.

Κωνσταντινούποληειδήσεις τώραΤουρκίαδημοτικές εκλογές ΤουρκίαΕκρέμ Ιμάμογλου