Οικονομία|28.11.2019 22:03

Ξενοδοχειακός… πυρετός στη Θεσσαλονίκη

Εύρης Τσουμής

Επτά επιχειρηματικά πρότζεκτ για τη δημιουργία νέων πολυτελών ξενοδοχείων βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκης τους τελευταίους μήνες μέσα στο 2019.

Η τελευταία επένδυση που είδε το φως της δημοσιότητας αφορά τον όμιλο ΒROWNFIELD A.E., ο οποίος πήρε άδεια από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για να προχωρήσει στη δημιουργία ξενοδοχείου στην οδό Δωδεκανήσου.

Η άδεια δόμησης που έχει δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου αφορά στη συντήρηση, αποκατάσταση και αλλαγή χρήσης κτιρίου επαγγελματικής στέγης στην οδό Δωδεκανήσου 6, σε ξενοδοχείο.

Μεγάλο ενδιαφέρον από Ισραηλινούς

Μέχρι τώρα ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων στη Θεσσαλονίκη έχει εκδηλώσει πολλοί επιχειρηματικοί όμιλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες όμιλος Ισραηλινών επιχειρηματιών, αγόρασε το ιστορικό κτίριο «Βιέννη» στην Εγνατία Οδό που είχε κατασκευαστεί τη δεκαετία του '20, στο ύψος της πλατείας Βαρδαρίου, για να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο. Στην ιδιοκτησία Ισραηλινού επιχειρηματία φέρεται να έχεικ περάσει διατηρητέα πενταόροφη οικοδομής στην οδό Αγίου Δημητρίου, κοντά στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, για τη δημιουργία ξενοδοχείου.

Ισραηλινό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί επίσης τόσο για το κτίριο του Καραβάν Σαράι, όπου λειτουργούσε το παλιό δημαρχείο Θεσσαλονίκης αλλά και για το νεοκλασικό κτίριο της πρώην Ιονικής Τράπεζας στην πλατεία Ελευθερίας, το οποίο όμως δεν είναι εύκολο να αποχαρακτηριστεί για να γίνει ξενοδοχείο.

Επίσης ο όμιλος Anatolia Hospitality έχει ανακοινώσει τη δημιουργία ξενοδοχείου στην οδό Μοναστηρίου 24 κοντά στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, με επένδυση 7 εκατ. ευρώ. Η ίδια εταιρεία διαθέτει δύο ιδιόκτητα ξενοδοχεία με την επωνυμία «Anatolia» στη Θεσσαλονίκη και στην Κομοτηνή και έχει τη διαχείριση πολυτελών καταλυμάτων στη Μύκονο και τη Λευκάδα.

Επίσης η Ledra Hotels & Villas του ομίλου Σπανού θα προχωρήσει στη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου στα «δίδυμα κτήρια» που είχε κατασκευάσει η Δομοτεχνική στην στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου. Η Ledra Hotels & Villas διαχειρίζεται ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελούντα, στα Χανιά και στην Κέρκυρα.

Παράλληλα προχωράει και η κατασκευή 5άστερου city hotel στον πεζόδρομο της οδού Καλαποθάκη.

143 ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, έως τα τέλη του 2018 λειτουργούσαν στη Θεσσαλονίκη 143 ξενοδοχεία εκ των οποίων 14 στην κατηγορία των 5 αστέρων, 28 στην κατηγορία των 4 αστέρων, 41 στην κατηγορία των 3 αστέρων, 27 στην κατηγορία των 2 αστεριών ενώ 33 είχαν 1 αστέρι. Τα ξενοδοχεία διέθεταν συνολικά 8.007 δωμάτια δυναμικότητας 15.062 κλινών. Στα 5άστερα ξενοδοχεία λειτουργούν 1.854 δωμάτια, στα 4άστερα λειτουργούν 2.124 δωμάτια, στα 3άστερα 2.301 δωμάτια στα 2άστερα 950 δωμάτια και στα ξενοδοχεία με 1 αστέρι 778 δωμάτια.

ελληνικός τουρισμόςξενοδοχεία