Οικονομία|08.12.2019 13:06

Στον διατροφικό πλούτο της Ελλάδας επενδύει η Καλαμβόκης ΑΕΒΕ ΑγνοΜάρκετ- Meat

Γιώργος Μανέττας

Ένα νέο κύκλο δυναμικής ανάπτυξης φιλοδοξεί να ανοίξει η Καλαμβόκης ΑΕΒΕ, αποδεικνύοντας ότι οι υγιείς επιχειρήσεις που άντεξαν στην κρίση μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στη νέα εποχή της ελληνικής οικονομίας. Μένοντας πιστό στις αξίες και τις αρχές που κληρονόμησαν από τους ιδρυτές και όραμα να φέρει κάτι καινούριο στην ελληνική αγορά, το «νέο αίμα» θέτει τις βάσεις για την μετεξέλιξη  της οικογενειακής επιχείρησης που μετρά πάνω από έναν αιώνα ζωής σε έναν πολυσχιδή όμιλο τροφίμων, με ευρύ δίκτυο καταστημάτων, εξαγωγές και ιδιόκτητες μονάδες παραγωγής. Η «Ημερησία» συνάντησε τον επικεφαλής της Καλαμβόκης ΑΕΒΕ και τέταρτη γενιά της οικογένειας, Βασίλη Καλαμβόκη, ο οποίος μίλησε για την ιστορία της οικογένειας, την πορεία στην κρίση και το νέο μεγάλο βήμα της επιχείρησης. 

Είστε μια οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείστε πάνω από έναν αιώνα στον χώρο του κρέατος. Ποιο το μυστικό της επιτυχίας;

Η ιστορία της εταιρείας μας ξεκινάει από τον προπάππου μου, ο οποίος ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και συνεχίζεται με τον παππού, τον πατέρα και τον θείο μου. Οι δυο τελευταίοι αποφάσισαν στις αρχές της δεκαετίας του 1960να μεταναστεύουν –όπως και πολλοί Έλληνες- στην Αυστραλία, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Ύστερα από τρία χρόνια σκληρής δουλειάς, και έχοντας προηγουμένως εργαστεί σε εργαστήρια κρέατος στην πόλη του Σίδνεϋ ανοίγουν τα δικά τους κρεοπωλεία.

Το 1998, αποφασίζουμε να επιστρέψουμε οικογενειακώς για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Το 1999, ανοίγουμε μαζί με τον αδελφό μου και τα τρία ξαδέλφια μας, το πρώτο κρεοπωλείο «ΑγνοMarket -Meat» στην Καλλιθέα, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα τις αρχές και τις αξίες που κληρονομήσαμε από τους γονείς και τους παππούδες μας. Οι καταναλωτές αγκάλιασαν για μια ακόμη φορά το εγχείρημα της οικογένειάς Καλαμβόκη, καθώς αναγνώρισαν την ποιότητα και την εξυπηρέτηση που τους προσφέραμε και τον σεβασμό με τον οποίο τους αντιμετωπίσαμε. Σήμερα, η Καλαμβόκης ΑΕΒΕ διατηρεί δίκτυο πέντε καταστημάτων, ένα εργαστήριο παρασκευαστήριο και απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους. 

Τι είναι αυτό που σαν κράτησε όρθιους τόσο πολλά χρόνια;

Η αγάπη και η εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας αλλά και οι ξεκάθαροι ρόλοι που έχει ο καθένας στην επιχείρηση. Με τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων μελών της οικογένειας με όρισαν πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος (CEO)της Καλαμβόκης ΑΕΒΕ, που με την σειρά μου αποφάσισα να θέσω καινούριες και ισχυρές βάσεις, προκειμένου να αντέξει η εταιρεία για ακόμη 100 χρόνια. Έχοντας την απόλυτη στήριξη των υπόλοιπων μετόχων δημιουργήσαμε ένα συμπαγές καταστατικό που δεν μπορεί να παραβιασθεί από κανέναν, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει την οικογενειακή διαδοχή. Κάνουμε πράξη την εταιρική διακυβέρνηση προσλαμβάνοντας και ανεξάρτητα στελέχη. Για αυτό και σήμερα, είμαστε δημιουργικοί και πάνω απ’ όλα αγαπημένοι, συνεχίζοντας πιστά τις αξίων των Λακώνων ΠΡΟΓΟΝΩΝ μας.

Από αριστερά : Γιάννης Καλαμβόκης του Πέτρου. Ηλίας Καλαμβόκης, Βασίλης Καλαμβόκης, Γιάννης Καλαμβόκης του Δημητρίου, Γρηγόρης Κ

Πώς βιώσατε την παρατεταμένη κρίση; Ποια στρατηγική ακολουθήσατε;

Θεωρώ ότι ο χώρος των τροφίμων δεν αντιμετώπισε κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα από την κρίση. Απλά κάποιοι επιτήδειοι , οι οποίοι με πρόσχημα την κρίση δεν ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις τους. Ειδικά, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που είναι και οι «πνεύμονες της αγοράς». Η Καλαμβόκης ΑΕΒΕ δεν το έκανε ΠΟΤΕ αυτό. Ακόμη και όταν επιβλήθηκαν τα capital controls, φροντίσαμε να πληρώσουμε με μετρητά τους υπαλλήλους μας. Δεν καθυστερήσαμε ποτέ τη μισθοδοσία του προσωπικού. ούτε  τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην Εφορία, στο ΙΚΑ ή άλλη δημόσια υπηρεσία, γιατί αυτές είναι οι αξίες και οι αρχές της οικογένειας Καλαμβόκη.

Την ίδια στιγμή, δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα στην προμήθεια των προϊόντων από το εξωτερικό, αλλά ούτε χρειάστηκε να προπληρώσουμε εμπορεύματα, καθώς οι συνεργάτες μας έλαβαν υπόψη τους την συνέπεια της Καλαμβόκης ΑΕΒΕ. Βεβαίως και μειώθηκε η κερδοφορία μας και χρειάστηκε να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για να εξασφαλίσουμε καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές. Προσπάθειες οι οποίες όμως καρποφόρησαν καθώς αυξήσαμε πωλήσεις και ανοίξαμε τρία νέα καταστήματα.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα και οι στόχοι που θέτετε; Που θέλετε να φθάσετε σε πέντε χρόνια από σήμερα;

Έχουμε καταστρώσει ένα φιλόδοξο business plan με ορίζοντα πενταετίας, το οποίο πηγάζει από το όραμά μας να προσφέρουμε κάτι καινούριο και fair (value for money)στον Έλληνα καταναλωτή το οποίο θα αρχίσει  να υλοποιείται από τον Μάρτιο του 2020. Βασικός άξονας του σχεδίου είναι η δημιουργία μιας νέας αλυσίδας 30 καταστημάτων αποκλειστικά με τρόφιμα έως το 2026. Τα πρώτα πέντε καταστήματα αναμένεται να λειτουργήσουν τον Μάρτιο του 2021 στην περιοχή της Αττικής ενώ στα ράφια τους  θα έχουν 3.000 κωδικούς προϊόντων από κρέατα, τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα έως φρούτα-λαχανικά αλλά και vegan επιλογές, με έμφαση στην προσέλκυση των νεότερων καταναλωτών.  Σεβόμενοι τη Δημοκρατία, σεβόμαστε και την διατροφική επιλογή του καθ ενός .

Το σχέδιο περιλαμβάνει και την έναρξη εξαγωγών, την είσοδο στην αγορά του Horeca, την εξαγορά σφαγείου, τυροκομείου και αλλαντοποιείου αλλά και την υπογραφή συμφωνιών συμβολαιακής καλλιέργειας με διάφορους αγρότες και κτηνοτρόφους που μοιράζονται το όραμά μας για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της χώρας. Την ίδια στιγμή, θα συνεχισθεί κανονικά και η ανάπτυξη των κρεοπωλείων «ΑγνοΜαρκετ - Meat».

Όλες αυτές οι δραστηριότητες θα ενταχθούν κάτω από την ομπρέλα του ομίλου Καλαμβόκης, ο οποίος αναμένεται να συσταθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2020. Απώτερος στόχος είναι στο τέλος του 2026 να εμφανίσουμε πωλήσεις 200 εκατ. ευρώ και να απασχολούμε 2.000 άτομα. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το νέο εγχείρημα και με σημαία το όραμά μας, επιλέγω συνεργάτες νέους σε ηλικία και οραματιστές, όπως και είμαι και εγώ.

Θεωρείτε πως έχει βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον στην ελληνική αγορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια; Τι θα θέλατε να δείτε να αλλάζει;

Σαφέστατα και υπάρχει βελτίωση του κλίματος. Πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση οφείλει να κρατήσει όσα θετικά έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε. Όσον αφορά στις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν, θεωρώ ότι το πιο σημαντικό είναι να αρχίσουν να τηρούνται οι νόμοι του Κράτους. Όταν τηρηθούν, τότε θα υπάρξει πραγματική Δικαιοσύνη και όλα θα βρουν τον δρόμο τους.

εξαγωγέςτρόφιμααγροδιατροφή