Οικονομία|20.12.2019 14:03

ΕΚΤ: «Ναρκοπέδιο» τα κόκκινα δάνεια για τις ελληνικές τράπεζες

Μαρία Ψαρά

Απαντήσεις για τα «κόκκινα δάνεια» και τις συνέπειες του σχεδίου προστασίας περιουσιακών στοιχείων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση (σχέδιο «Ηρακλής») έδωσε ο Αντρέα Ενρία, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Απαντώντας σε επιστολή του ευρωβουλευτή της «Ελληνικής Λύσης» Εμ. Φράγκου.

Οπως εξηγεί, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) συνιστούν σημαντικό κίνδυνο για τη φερεγγυότητα, την κερδοφορία και τους πόρους των τραπεζών, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών. Τα υψηλά επίπεδα ΜΕΔ παρεμποδίζουν επίσης την ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να χορηγούν νέες πιστώσεις στην οικονομία, με αρνητικές επιδράσεις για την οικονομική ανάπτυξη.

«Στον ελληνικό τραπεζικό τομέα παρατηρούνται υψηλά επίπεδα ΜΕΔ σε όλα τα χαρτοφυλάκια δανείων, συμπεριλαμβανομένων των ενυπόθηκων δανείων. Επομένως, η έγκαιρη μείωση των επιπέδων ΜΕΔ είναι ζωτικής σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες, ώστε να μπορέσουν να αναζωογονήσουν τις δραστηριότητές τους που αφορούν τη χορήγηση δανείων και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αν το σχέδιο «Ηρακλής» σχεδιαστεί και εφαρμοστεί σωστά, μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη πώληση των ΜΕΔ και να στηρίξει τις προσπάθειες προς την επίτευξη πιο βιώσιμων επιπέδων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μεσοπρόθεσμα» τονίζει ο Αντρέα Ενρία.

«Αναφορικά με την προστασία των δανειοληπτών υπό το σχέδιο «Ηρακλής», είναι σημαντικό να εφαρμόζονται κατάλληλα πρότυπα για την προστασία του καταναλωτή και μηχανισμοί κοινωνικής προστασίας, στο πλαίσιο και των μέτρων για τη μείωση των ΜΕΔ. Τα πρότυπα αυτά αποτελούν ωστόσο αρμοδιότητα των εθνικών αρχών προστασίας του καταναλωτή και επομένως δεν εμπίπτουν στην εντολή προληπτικής εποπτείας που έχει ανατεθεί στην Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ».

Τέλος, σημειώνει ότι «η διάρθρωση των πράξεων τιτλοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής περιουσιακών στοιχείων προς τιτλοποίηση, εμπίπτει στην αρμοδιότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτή η διαδικασία διενεργείται ανεξάρτητα από το σχέδιο «Ηρακλής». Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ ελέγχει προσεκτικά τις πράξεις τιτλοποίησης με σκοπό την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τα κριτήρια μεταφοράς σημαντικού κινδύνου, όπως εξηγείται περαιτέρω στο έγγραφο δημόσιων κατευθύνσεων της ΕΚΤ σχετικά με την αναγνώριση της μεταφοράς σημαντικού πιστωτικού κινδύνου», καταλήγει ο οικονομολόγος της ΕΚΤ.

δανειολήπτεςευρωπαϊκή κεντρική τράπεζασχέδιο «Ηρακλής»Αντρέα Ενρίακόκκινα δάνεια