Οικονομία|30.12.2019 11:45

Οι 20 μεγάλες τράπεζες που θα «τρέξουν» τα ομόλογα του Δημοσίου το 2020

Ελευθερία Αρλαπάνου

Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες και δεκαέξι μεγάλες ξένες τράπεζες και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι είναι οι 20 βασικοί διαπραγματευτές για την ελληνική αγορά ομολόγων το 2020. Όπως ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΤτΕ, ανανεώθηκε η ιδιότητα του βασικού διαπραγματευτή στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά το έτος 2020 για τα ακόλουθα 20 χρηματοδοτικά και πιστωτικά ιδρύματα τα οποία είναι (με αλφαβητική σειρά):

1.    ALPHA BANK SA

2.    BANCA IMI SPA

3.    BARCLAYS BANK PLC

4.    BNP PARIBAS SA

5.    BofA SECURITIES SA

6.    CITIGROUP GLOBAL MARKETS LTD

7.    COMMERZBANK AG

8.    CREDIT SUISSE SECURITIES (EUROPE) LTD

9.    DEUTSCHE BANK AG

10. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ

11. EUROBANK ERGASIAS SA.

12. GOLDMAN SACHS INTERNATIONAL BANK

13. HSBC FRANCE, Υποκατάστημα Αθήνας

14. JP MORGAN SECURITIES PLC

15. MORGAN STANLEY & Co. INTERNATIONAL PLC

16. NATWEST MARKETS PLC

17. NOMURA INTERNATIONAL PLC

18. SOCIETE GENERALE

19. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ

20. UBS EUROPE SE.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στις 24 Δεκεμβρίου, ο δημόσιος δανεισμός φέτος αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ των 4 - 8 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές. Το πρόγραμμα αναμένεται να είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του να υλοποιηθεί εντός των πρώτων μηνών του 2020, ενώ στόχος είναι να έχει το Δημόσιο διαρκή παρουσία στις διεθνείς αγορές, με εκδόσεις στρατηγικού χαρακτήρα που θα ενισχύουν τη ρευστότητα και το βάθος της ελληνικής αγοράς ομολόγων.

Στο δεύτερο σενάριο, που προβλέπει δανεισμό 8 δισ. ευρώ, ενσωματώνονται και οι προβλέψεις για πρόωρη αποπληρωμή επιπλέον ακριβού χρέους του ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα μπορούσε να είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ, ενώ ανάλογα με τις συνθήκες στην  αγορά θα μπορούσε να προχωρήσει και η αποπληρωμή ομολόγων που είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI. Πρέπει να επισημανθεί πως το Δημόσιο καλύπτει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες τον επόμενο χρόνο ακόμη και χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές και η διενέργεια εκδόσεων εντάσσεται στη στρατηγική του για διαρκή παρουσία στις αγορές και για οικοδόμηση της καμπύλης χρέους.

ελληνικά ομόλογα