Οικονομία|18.02.2020 08:48

Πιέζουν τα funds για γενναία «κουρέµατα» σε «κόκκινα δάνεια»

Βασίλης Τσεκούρας

Το µπαράζ πλειστηριασµών από την Πρωτοµαγιά, όταν θα σταµατήσει να υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας, φαίνεται πως έχει θορυβήσει το οικονοµικό επιτελείο. Τις τελευταίες ηµέρες αναζητά τρόπους ώστε να πιέσει ακόµα περισσότερο τους «κόκκινους» δανειολήπτες να ρυθµίσουν τα δάνειά τους, προτάσσοντας τον φόβο των πλειστηριασµών, ακόµα και τον κίνδυνο να χάσουν όλη την περιουσία τους. Την ίδια ώρα, πιέσεις ασκούνται και στην αντίπερα «όχθη». Τράπεζες και funds καλούνται από το υπουργείο Οικονοµικών να προχωρήσουν σε περισσότερες ρυθµίσεις δανείων αλλά και σε «κουρέµατα». Η πίεση στους δανειολήπτες φαίνεται πως έχει ήδη αποδώσει καρπούς. Τους τελευταίους µήνες όλο και περισσότεροι σπεύδουν στις τράπεζες για να ρυθµίσουν τα δάνειά τους, ενώ µόνο το β’ εξάµηνο του 2019 σχεδόν 100.000 κόκκινα δάνεια, συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ, µπήκαν σε ρύθµιση.

Με τη σειρά τους, οι τράπεζες φαίνεται πως προχωρούν σε διακανονισµούς δανείων, ωστόσο το «κενό» επικοινωνίας είναι µε τα funds, που έχουν στα χέρια τους κόκκινα δάνεια πολλών δισ. ευρώ, µεταξύ των οποίων και πολλά στεγαστικά. Ορισµένες από τις εταιρείες διαχείρισης δανείων έχουν προχωρήσει σε «κουρέµατα» δανείων σε πολίτες που το έχουν πραγµατικά ανάγκη. Ωστόσο το οικονοµικό επιτελείο θεωρεί πως πρόκειται για λίγες και µεµονωµένες περιπτώσεις. Ο φόβος του υπουργείου Οικονοµικών είναι ότι αν δεν υπάρξουν συντονισµένες κινήσεις από όλα τα funds, δεν αποκλείεται να γίνουν µαζικοί πλειστηριασµοί πρώτης κατοικίας, κάτι που ενέχει τεράστιο κοινωνικό και πολιτικό κόστος. Από τη στιγµή που τα funds αγόρασαν (µαζικά) τα κόκκινα δάνεια µε τεράστια έκπτωση, στο υπουργείο Οικονοµικών θεωρούν πως υπάρχουν πολλά περιθώρια για «κουρέµατα», ώστε να αποφευχθούν οι µαζικοί πλειστηριασµοί κύριας κατοικίας. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Χρήστος Σταϊκούρας απέστειλε αυστηρή επιστολή προς τις τράπεζες, επισηµαίνοντας τους λόγους που δεν έχει φέρει αποτελέσµατα η πλατφόρµα για την πρώτη κατοικία, ενώ είχε συνάντηση και µε τους εκπροσώπους των funds.

Πιέζουν τα funds

Πληροφορίες αναφέρουν, µάλιστα, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφευχθούν οι πλειστηριασµοί πρώτης κατοικίας που αφορούν τα χαµηλά και µεσαία εισοδήµατα, αλλά να βγουν στο «σφυρί» όσοι θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές αλλά και περιουσίες σε ακριβές περιοχές. Με αυτό τον τρόπο θεωρείται πως θα υπάρξει «τριπλό» όφελος: θα ικανοποιηθούν οι θεσµοί (που πιέζουν για πλειστηριασµούς), οι τράπεζες (που θέλουν να «ξεφορτωθούν» τα µη εξυπηρετούµενα δάνεια) αλλά και η κυβέρνηση (που θα µπορεί να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος των πλειστηριασµών). Το υπουργείο Οικονοµικών «πλασάρει» τα funds ως πιο ευέλικτα για «κουρέµατα» και ρυθµίσεις, που µπορούν να είναι πολύ καλύτερες ακόµα και από τις προτάσεις των τραπεζών. Τα funds, που έχουν στα χέρια τους δάνεια 70 δισ. ευρώ (στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηµατικά), δηλώνουν πως οι πλειστηριασµοί είναι το τελευταίο τους «όπλο».

40.000 στην πλατφόρμα

Την ίδια ώρα, η Ειδική Γραµµατεία ∆ιαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έχει παρατηρήσει εδώ και καιρό πως πάνω από 40.000 δανειολήπτες µπήκαν στην πλατφόρµα, αλλά «πάγωσαν» την αίτησή τους. Γι’ αυτό τον λόγο ήδη κάποιοι από αυτούς έχουν πάρει στα χέρια τους ερωτηµατολόγιο από το υπουργείο Οικονοµικών, στο οποίο θα πρέπει να συµπληρώσουν τους λόγους που εγκατέλειψαν την προσπάθεια να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους. Θεωρείται πως σε αρκετές περιπτώσεις οι δανειολήπτες δεν προχώρησαν την αίτησή τους, αφού πήγαν απευθείας στις τράπεζες ζητώντας ρύθµιση του δανείου τους. Αυτό το συµπέρασµα επιβεβαιώνουν οι πληροφορίες του υπουργείου Οικονοµικών και των τραπεζών περί µαζικής προσέλευσης για ρυθµίσεις. Στο στόχαστρο, ωστόσο, βρίσκονται όσοι δεν πληρούν τα αυστηρά κριτήρια της πλατφόρµας. Μέσα σε αυτούς ενδέχεται να βρίσκονται και ευάλωτα νοικοκυριά ή και οικογένειες της παραδοσιακής µεσαίας τάξης. Το πλαίσιο τους απορρίπτει και δεν αποκλείεται να κινδυνεύσουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους µετά την άνοιξη. Γι’ αυτό τον λόγο τράπεζες και funds καλούνται να δουν από την αρχή τους «κόκκινους» δανειολήπτες µε νέες ρυθµίσεις και «κουρέµατα».

ξένα fundsπροστασία πρώτης κατοικίαςκούρεμα δανείωνκόκκινα δάνεια