Οικονομία|12.03.2020 18:28

Κοροναϊός: Πλήγμα για τον τουρισμό η αναστολή ταξιδιών από Ευρώπη προς ΗΠΑ

Μαρία Λιλιοπούλου

Ακόμα ένα βαρύ πλήγμα δέχεται ο ελληνικός τουρισμός από την απόφαση των ΗΠΑ για αναστολή όλων των ταξιδιών από χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για τριάντα ημέρες λόγω κοροναϊού, την οποία ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) επισημαίνει πως «επιδεινώνει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση στον τουριστικό τομέα. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, απαιτείται ψυχραιμία, σοβαρότητα, υπομονή και απόλυτη συμμόρφωση με τις οδηγίες από τις αρμόδιες αρχές» σημειώνει.

Προσθέτει μάλιστα ότι ο Σύνδεσμος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την κυβέρνηση, τις τράπεζες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε «πραγματοποιήσαμε μια σωτήρια ενέργεια με την έγκαιρη δράση μας στην Κίνα. Τώρα πρέπει να κάνουμε το ίδιο με την Ευρώπη», αναφερόμενος σε προηγούμενους περιορισμούς στις μετακινήσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) τονίζοντας ότι «πρώτιστο μέλημα όλων μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας».

Το ΞΕΕ στο πλαίσιο της συνεχούς συνεργασίαςμε τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ζήτησε και έλαβε νέο επικαιροποιημένο  κατάλογο οδηγιών προφύλαξης από τον κοροναϊό, τον οποίο και έχει αποστείλει ήδη στα ξενοδοχεία όλης της χώρας.

«Όλα τα ξενοδοχεία είναι ενημερωμένα από την κορυφαία επιστημονική ομάδα του ΕΟΔΥ και συστήνουμε τη σχολαστική τήρηση όλων των οδηγιών, προκειμένου να προστατευτεί αποτελεσματικά η υγεία εργαζομένων και επισκεπτών» σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

Το Επιμελητήριο προσθέτει ότι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας είναι η καλύτερη εγγύηση πως η Ελλάδα παραμένει ένας ασφαλής προορισμός. «Αυτό είναι ευθύνη όλων μας, σε μια δύσκολη στιγμή για ολόκληρο τον πλανήτη και με τα ελληνικά ξενοδοχεία να δοκιμάζονται από το υφιστάμενο κόστος των συνεπειών».

«Η ψυχραιμία, η υπευθυνότητα, η συνεργασία, όπως και η απαραίτητη κρατική ενίσχυση, είναι ο μόνος σίγουρος και ασφαλής δρόμος για να ξεπεράσουμε κι αυτή τη μείζονα παγκόσμια πρόκληση, κάνοντας το καλύτερο για τις επιχειρήσεις μας και τους εργαζόμενούς μας, για τους συνεργάτες μας και τους προμηθευτές μας, για την οικονομία και την κοινωνία» καταλήγει το ΞΕΕ.

τουρισμόςΚορονοϊόςΝτόναλντ Τραμπ