Οικονομία|13.03.2020 17:05

Τουρισμός: Οι προτάσεις των ξενοδόχων για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες του κοροναϊού

Εύρης Τσουμής

«Βόμβα» στον τουρισμό με απροσδιόριστες και εφιαλτικές συνέπειες για την Ελλάδα ρίχνει η TUI και άλλοι «τουρ-οπερέιτορς», που έχουν δηλώσει πως θα παγώσουν τις προπληρωμές προς τους ξενοδόχους και θα αναστείλουν τις συμβάσεις με ορισμένα συνεργαζόμενα ξενοχοδεία, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την πανδημία του κοροναϊού.

Όπως δήλωσε στο ethnos.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, «η εξέλιξη αυτή είναι εφιαλτική. Πρέπει να μπει μπροστά το ελληνικό δημόσιο και να δώσει εγγυήσεις αλλιώς θα οδηγηθούμε σε οδυνηρές καταστάσεις στον τουρισμό».

Σύμφωνα με ξενοδόχους εκπρόσωποι της TUI προχωρούν σε επαφές μαζί τους για να διακόψουν προσωρινά τις πληρωμές, πράγμα που θα τους οδηγήσει σε αδιέξοδο. «Πώς θα καλύψουμε εμείς τις υποχρεώσεις μας τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς όλους τους άλλους αν δεν πάρουμε αυτά τα χρήματα;» τόνισε ξενοδόχος στο ethnos.gr.

Τα ποσά που διακυβεύονται είναι τεράστια και μπορούν να οδηγήσουν σε λουκέτο πολλά ξενοδοχεία και σε κατάρρευση το νούμερο ένα κλάδο της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό πως μια μέση μονάδα τεσσάρων αστέρων περίπου 120-150 κλινών έχει λαμβάνειν σχεδόν ένα εκατ. ευρώ…

Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου

Εκτός από την TUI στην ίδια κατεύθυνση κινούνται κι άλλοι τουρ-οπερέιτορς οι οποίοι όπως ανέφεραν ξενοδόχοι τους διεμήνυσαν πως δε θα τους καταβάλουν τις προκαταβολές για τις προκρατήσεις που έγιναν μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.

Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν τελικά τα ποσά των προκαταβολών τότε πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η κατάστασή τους θα είναι αδιέξοδη αφού εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που ήδη έχουν δε μπορούν να στραφούν στις τράπεζες.

«Η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει και να πιέσει για να μην προχωρήσει αυτό το σενάριο. Σε διαφορετική περίπτωση θα ζήσουμε οδυνηρές καταστάσεις. Το θέμα δεν αφορά το παρών και τα προβλήματα που δημιουργεί ο κοροναϊός αλλά το προσεχές μέλλον και την επόμενη μέρα μετά την πανδημία. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εγγυήσεις στις τράπεζες για λογαριασμό των επιχειρήσεων προκειμένου να εξασφαλίσουν  τα απαραίτητα κεφάλια κίνησης» τόνισε ο κ. Τάσιος.

ελληνικός τουρισμόςξενοδοχειακές επιχειρήσειςξενοδοχεία