Πολιτική|01.05.2020 07:48

ΣΥΡΙΖΑ: O Σεπτέμβριος θα έρθει με μία χαοτική ύφεση στη χώρα με υπογραφή Μητσοτάκη

Βούλα Κεχαγιά

Βαθιά ύφεση με υπογραφή Μητσοτάκη διαβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην διαπίστωση ότι η κυβέρνηση αρνείται να υιοθετήσει ένα γενναίο και εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας.

Στην Κουμουνδούρου στέκονται στο γεγονός πως ο πρωθυπουργό-όπως λένε- κατά την χθεσινή του παρουσία στη Βουλή δεν απάντησε σε κανένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που τού έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για την «επόμενη μέρα» στην οικονομία προσπαθώντας αργότερα να καλύψει το κενό της σιωπής του με την εμφάνιση των υπουργών της κυβέρνησης

Σχολιάζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να διασκεδάσει την αμηχανία του για το αύριο και τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία περιορίστηκε σε αναδρομές στο παρελθόν ασκώντας αντιπολιτευτική κριτική για το 2015.

Για τον Αλέξη Τσίπρα η ύφεση δεν είναι νομοτέλεια όμως ο πρωθυπουργός επιλέγει αντί να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για την ανακοπή της να επισημαίνει απλώς ότι θα είναι δραματική. Είναι ενδεικτικό το σχόλιο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες στη Βουλή, πως «δεν είστε οικονομικός σχολιαστής αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας που οφείλει να εκτιμήσει ποια θα είναι η ύφεση και να πάρει μέτρα ώστε να μην είναι μεγάλη».

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει στο θέμα της ύφεσης το Μέγαρο Μαξίμου αξιοποιώντας την πρόσφατη εκτίμηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα πως αυτή θα κινηθεί στο 4% για να προειδοποιήσει πως οτιδήποτε παραπάνω θα οφείλεται στις επιλογές  ή τις μη επιλογές του πρωθυπουργού. Επί του θέματος στην αξιωματική αντιπολίτευση λένε ότι η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε από την συγκεκριμένη πρόβλεψη Στουρνάρα την ώρα που όλοι οι διεθνείς οργανισμοί ακόμη και η Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ μιλούν για διψήφια ποσοστά στην ευρωζώνη. «Επομένως, οποιαδήποτε ποσοστό άνω του 4% στην ύφεση θα φέρει την σφραγίδα Μητσοτάκη» αναφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε καθαρές απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Δεν μπόρεσε να απαντήσει κι έβγαλε για πολλοστή φορά τους υπουργούς του μήπως καλύψουν το εκκωφαντικό κενό. Για άλλη μια φορά εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι λεφτά ακούνε και λεφτά δεν βλέπουν. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» σχολίασε αργά το βράδυ ο τομεάρχης οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση -όπου σημειωτέον πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές και λόγω της έκτασης των επιπτώσεων στην οικονομία-υπάρχει διάχυτη η εκτίμηση ότι ο Σεπτέμβριος θα έρθει με μία χαοτική ύφεση στην χώρα, αλματώδη αύξηση της ανεργίας, λουκέτα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και χωρίς καν το μαξιλάρι, γιατί αυτό ξοδεύεται σε ανελαστικές δαπάνες και όχι σε μέτρα στήριξης για να στηριχθεί η ζήτηση και η προσφορά.

Νέα ΔημοκρατίαΚορονοϊόςύφεσηΣΥΡΙΖΑ