Πολιτική|17.05.2020 09:09

Σαντορινιός: «Ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης για τον Τουρισμό»

Newsroom

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό ανέλυσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του OPEN, «Τώρα ό,τι συμβαίνει», και στην δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου στηλίτευσε την απουσία μέτρων από την πλευρά της Κυβέρνησης και παρουσίασε τις αντίστοιχες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την τόνωση του κλάδου. Ειδικότερα, ο κ. Σαντορινιός ανέφερε ότι το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα νησιά που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό δημιουργεί φόβους για τη βιωσιμότητά τους ενώ τόνισε πως ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό.

Πολλοί επαγγελματίες του τουρισμού, πρόσθεσε, απέφυγαν να κάνουν αίτηση στο ΤΕΠΙΧ διότι η διαδικασία απαιτούσε πολλά δικαιολογητικά και δεν άξιζε τον κόπο ενώ ακόμη και το πρόγραμμα επιδότησης του επιτοκίου για δανειοδότηση, χρηματοδότησε ελάχιστες επιχειρήσεις, που πιθανό, κάποιες από αυτές, δεν είχαν ανάγκη.

«Τα πανέμορφα νησιά μας θα συνεχίσουν τα επόμενα χρόνια να έχουν τουρισμό, αλλά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν ή θα κάνει την εμφάνισή της μια νέα ελίτ, υπό τη μορφή μεγάλων κολοσσών του εξωτερικού, που θα τις εξαγοράσει και θα πάρει τη θέση τους στην τουριστική αγορά;» αναρωτήθηκε ο κ. Σαντορινιός ενώ τόνισε ότι η ύφεση που αναμένεται στον κλάδο σημαίνει ότι ολόκληρες οικογένειες θα αντιμετωπίσουν μεγάλο θέμα βιοπορισμού καθώς το 80% περίπου του εργατικού δυναμικού των νησιών απασχολείται στον τουρισμό

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Σαντορινιός ανέπτυξε και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, όπως είπε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω του Προγράμματος Μένουμε Όρθιοι, προτείνει να δοθεί ενίσχυση ύψους 3 δις, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπό μορφή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητά τους.

Ακόμη, σαν μέτρο ενίσχυσης του κλάδου και βοηθώντας την επανεκκίνηση της δραστηριότητας, προτείνουμε, μέσα από το πρόγραμμα SURE, να χρηματοδοτείται το μη μισθολογικό κόστος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή οι ασφαλιστικές εισφορές. Ενώ, για τους εργαζόμενους, προτείνεται να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας για όσους δεν μπορέσουν να βρουν δουλειά.

Τέλος, με δεδομένο ότι θα είναι μικρή η σεζόν, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να μειωθούν τα απαιτούμενα ένσημα με τα οποία κάποιος θα μπορεί να λαμβάνει το επίδομα ανεργίας, το οποίο και θα πρέπει να είναι 6μηνης διάρκειας. 

Νεκτάριος Σαντορινιόςβουλευτής ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑμέτρα στήριξηςελληνικές επιχειρήσειςελληνικός τουρισμόςεργαζόμενοιΝέα Δημοκρατία