Πολιτική|17.12.2018 08:20

Σιωπή-μήνυμα για τον Καμμένο από το Μαξίμου

Βούλα Κεχαγιά

Τη σιωπή επιλέγει το Μαξίμου ως προς τα ζητήματα που έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες ο κυβερνητικός εταίρος των ΑΝΕΛ, επιλέγοντας να εστιάσει το ενδιαφέρον του στον υπό ψήφιση πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό στη Βουλή.

Είναι ενδεικτικό πως η κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει τόσο την Παρασκευή όσο και χθες τα όσα είπε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων περί συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, ώστε κανένας βουλευτής του κόμματός του να μη μεταπηδήσει σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, και προτίμησε να καταγγείλει τη Νέα Δημοκρατία για εθνικιστικό και διχαστικό λόγο, όπως αυτός αποτυπώθηκε στο Συνέδριό της. Πάντως, αρμόδιες πηγές τονίζουν πως το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκε ποτέ, ούτε πρόκειται να μπει σε παζάρια και συναλλαγές.

Παρ’ όλα αυτά, η απροθυμία της κυβέρνησης να μιλήσει για όσα αναφέρει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δείχνει και μια υφέρπουσα δυσφορία για το γεγονός πως ανακινεί ζητήματα σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που το ραντεβού με τον πρωθυπουργό για συζήτηση επί της κυβερνητικής συνεργασίας έχει οριστεί για τον Μάρτιο. Ο Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε στις Βρυξέλλες για τις δηλώσεις του κ. Καμμένου είπε ότι δεν τις γνωρίζει και «όλα καλά», μη θέλοντας να τροφοδοτήσει τα θέματα που συνδέονται με την κυβερνητική πορεία και την πολιτική σταθερότητα.

Mε ανοικτά χαρτιά Κυβερνητικοί κύκλοι, πάντως, όταν αναφέρονται στη Συμφωνία των Πρεσπών τονίζουν πως τα κόμματα και οι βουλευτές έχουν διαμορφώσει την άποψή τους. Η ψηφοφορία στη Βουλή θα διεξαχθεί με ανοιχτά χαρτιά και ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του απέναντι στο εθνικό συμφέρον. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως η κυβέρνηση δεν σχολιάζει την εσωκομματική συζήτηση που γίνεται είτε στους ΑΝΕΛ, είτε στο ΚΙΝΑΛ, είτε στο Ποτάμι. Ομως ειδικά για το ζήτημα που έθεσε προχθές ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων περί παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για το «Μακεδονικό», παράγοντες που απηχούν την άποψη του Μαξίμου αναφέρουν πως δεν προκύπτει κανένας τέτοιος λόγος, εφόσον έχουν απαλειφθεί όλες οι αλυτρωτικές αναφορές από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Σημειωτέον πως η κυβέρνηση πιστεύει ότι έχει εξασφαλίσει τις 151 ψήφους για την ώρα που η Συμφωνία των Πρεσπών θα φθάσει προς ψήφιση στη Βουλή, κάτι που αφήνει να εννοηθεί και ο εκπρόσωπός της Δημήτρης Τζανακόπουλος, όπως επίσης και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν αναφέρονται στην ψηφοφορία για το «Μακεδονικό».

Η Κουμουνδούρου καυτηριάζει τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ σε δημοσιογράφους μιλώντας για «διχαστικό» λόγο του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας πως αυτό ειπώθηκε μετά το «πουλήσατε τη Μακεδονία στους Ευρωπαίους και πήρατε τις συντάξεις», μετά το «δεν πούλησε η δημοκρατία τη Μακεδονία, αλλά ο Τσίπρας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει αυτόν τον εκνευρισμό της Πειραιώς στο γεγονός πως -όπως λέει- στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι στην ακροδεξιά και θύμισε τι είναι πατριωτισμός και ποιοι ήταν πατριώτες στη σύγχρονη Ιστορία του τόπου και ειδικά στην Ιστορία της πόλης. Προσθέτει πως από το συνέδριο της ΝΔ φάνηκε ποιος διοικεί το κόμμα. «Ο κ. Σαμαράς με μια ομιλία βγαλμένη από την εποχή του Εμφυλίου κατάφερε να επιβεβαιώσει μέχρι κεραίας όσα είπε ο πρωθυπουργός. Εκανε άνοιγμα στην ακροδεξιά, στις υποκινούμενες από τη ΧΑ καταλήψεις, και έδωσε στίγμα Ορμπαν και Σαλβίνι στο ‘’ευρωπαϊκό’’ προφίλ της ΝΔ».

Πάνος ΚαμμένοςΑΝΕΛΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑ