Πολιτική|28.05.2020 22:25

Τσίπρας για τουρκική προκλητικότητα: Έκκληση για χάραξη εθνικής γραμμής

Βούλα Κεχαγιά

Εθνική γραμμή και στρατηγική συμφωνία για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αξιώνει ο Αλέξης Τσίπρας προτείνοντας στην κυβέρνηση ως πρώτο βήμα την Σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Με αφορμή την τουρκική «κινητικότητα» στον Έβρο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις διαπιστώνοντας «αναβάθμιση του επιπέδου της προκλητικότητας» με συνέντευξή τον στον Άλφα.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε έκκληση για την χάραξη εθνικής γραμμής επειγόντως θεωρώντας ότι στην αυξανόμενη ένταση πρέπει η χώρα να εμφανιστεί συντεταγμένα και μάλιστα να προσφύγει και στους διεθνείς οργανισμούς διεκδικώντας την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.

Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η κυβέρνηση οφείλει σε σχέση με την δημιουργία του φράχτη στον Έβρο να μην υποχωρήσει από τον αρχικό της σχεδιασμό κατασκευάζοντάς τον πιο μέσα στο ελληνικό έδαφος και συγχρόνως να διασφαλίζει ότι οι οργανωμένες ροές θα γίνονται από ασφαλή δίοδο που θα επιτρέπουν την ατομική αίτηση ασύλου. Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον φράχτη είναι ότι «δεν αποτελεί λύση για το προσφυγικό αλλά ένα αστυνομικό μέτρο» στο οποίο εφόσον η κυβέρνηση θέλει να επιμείνει θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερα προσοχή.

Ως προς την πρόταση της Κομισιόν για την χρηματοδότηση των κρατών μελών της ο Αλέξης Τσίπρας είπε καθαρά ότι «είναι μία θετική εξέλιξη» ωστόσο σχολίασε ότι «δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε εάν δεν δούμε το τελικό αποτέλεσμα». Σχολίασε πως οι σκληροτράχηλοι της οικονομικής ορθοδοξίας του Βερολίνου φοβήθηκαν τον συστημικό κίνδυνο της Ιταλίας και την διάσπαση της ευρωζώνης και οδηγήθηκαν σ’ αυτήν την απόφαση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι καταδεικνύει την πλήρη σύγκρουση των διαφορετικών αντιλήψεων με την κυβέρνηση όχι μόνο ως προς τον αριθμό των μέτρων αλλά και ως προς την ποιότητά τους. Τόνισε πως η χώρα απειλείται με βαθιά ύφεση για το 2020 προβλέποντας πως υπάρχει κίνδυνος να ζήσει και πάλι το δράμα που ζήσαμε το 2012-2014. Για την ύφεση είπε ότι το κρίσιμο δεν είναι να κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση εκτίμηση για το πού θα φθάσει -άλλωστε οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν για την Ελλάδα μία ύφεση γύρω στο 10%-αλλά πώς θα συμβάλει στην αποτροπή της και στον περιορισμό της στο μισό. Επέμεινε πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μαζί και με το τελευταίο πακέτο ανέρχονται μόλις στα 8,5 δις ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα εκλογικά σενάρια ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι και μόνο που άρχισε αυτή η συζήτηση από το εσωτερικό της ΝΔ φανερώνει τον κυνισμό και τον τυχοδιωκτισμό της. «Εάν πάλι ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να πάμε» , πρόσθεσε, «εμείς εδώ είμαστε». Σε κάθε περίπτωση τόνισε μόλις τελειώσει αυτός ο κύκλος της κρίσης να δούμε πώς θα αναμετρηθούμε.

Αλέξης ΤσίπραςΤουρκία