Πολιτική|25.06.2020 19:47

Μήνυμα της Ελλάδας στην Τουρκία με μεγάλη αεροναυτική άσκηση

Κώστας Καραμάρκος

Ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής έστειλε η Ελλάδα με μεγάλη αεροναυτική άσκηση που για πρώτη φορά έγινε σε θαλάσσια περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Αμυνας έκανε σαφές, ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Με μία τρομακτική δύναμη πυρός, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία έστειλαν μήνυμα αποτροπής σε άσκηση και μάλιστα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας όπου η Αγκυρα προτίθεται να στείλει ερευνητικά πλοία και φρεγάτες με βάση το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο.

Η άσκηση έγινε υπό το βλέμμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος τόνισε ότι στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία με τα βλήματα από θαλάσσης κι αέρος να πετυχαίνουν τους στόχους τους, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση κι αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Κυριαρχικά δικαιώματα και κόκκινες γραμμές, τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα σύμφωνα και με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος υποδέχθηκε τον Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, ο οποίος ξεκαθάρισε από την πλευρά του ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης και τα υπερασπιζόμαστε».

Ξεκάθαρη είναι και η στήριξη της Γαλλίας σε Ελλάδα και Κύπρο με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν να προτρέπει τους Τούρκους «να σεβαστούν το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο» και τους «Ευρωπαίους μας συμμάχους Κύπρο κι Ελλάδα» απαιτώντας από την Τουρκία να μην εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.

Τουρκία: «Εξωπραγματικές οι δηλώσεις Δένδια στον Έβρο»

Η Τουρκία βλέποντας την Ευρώπη να στηρίζει την Ελλάδα ανέβασε τους τόνους για μία ακόμα φορά προχωρώντας σε αιχμηρή απάντηση στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια και του Ζοζέπ Μπορέλ στα ελληνο-τουρκικά σύνορα στον ΈβροΟ εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ως «προσπάθεια κάλυψης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων», ενώ αποκαλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. «συνεργό» στα εγκλήματα της Ελλάδας. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κορυφαίου Τούρκου διπλωμάτη, Μεβλούτ Τσαβούσογλου που χαρακτηρίζει χαζό κι αφελή όποιον θεωρεί ότι η Τουρκία θα παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία εκδίδει νέες NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή που οριοθετείται από το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο.

Νέες υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τις Οινούσες και την Παναγιά

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από τις Οινούσες στις 11:00, 11:05 και 11:15 σήμερα και πάνω από την Παναγιά στις 11:02, 11:05 και 11:14 στα 25.000 πόδια. Στις 11:51, το ίδιο τουρκικό ζεύγος πέταξε πάλι πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσες στα 26.000 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

κρίση στη Μεσόγειοτουρκικές προκλήσειςελληνική ΑΟΖστρατιωτική άσκησηΓΕΕΘΑ