Πολιτική|20.12.2018 17:09

Χριστούγεννα στη Βουλή ενδέχεται να κάνουν βουλευτές λόγω τροπολογιών

Κατερίνα Τζαβάρα

Η έντονη αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης στην «καταιγίδα» τροπολογιών κορυφώθηκε με προειδοποίηση εκ μέρους πολλών εξ αυτών ότι θα αποχωρήσουν από τη διαδικασία, κάτι που έκανε ήδη πράξη το ΚΚΕ και ακολούθησε το Ποτάμι.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε της κατάθεσης των τροπολογιών, τονίζοντας ότι δέχεται την κριτική αλλά, όπως συμπλήρωσε, οι περισσότερες τροπολογίες αφορούν προσπάθεια ώστε να καλυφθούν ημερομηνίες που λήγουν. «Έχετε κάθε λόγο να παραπονιέστε για τη διαδικασία και πρέπει η κυβέρνηση να βρει έναν τρόπο να είναι πιο αποτελεσματική αλλά άλλο αυτό κι άλλο δεν έχει ξαναγίνει στη Βουλή ή έχει σχέση με το πελατειακό κράτος. Την πελατεία άλλων κομμάτων εξυπηρετούσε στο παρελθόν ανάλογη πρακτική».

Οι τόνοι ανέβηκαν ανησυχητικά και προκάλεσαν την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση. «Το ότι θα είχαμε αυτό το πρόβλημα, είχε διαπιστωθεί ήδη στη Διάσκεψη των Προέδρων αφού είπαμε ότι στο νομοσχέδιο που συζητείται το απόγευμα της 20ης Δεκεμβρίου δεν θα πρέπει να υπάρχουν τροπολογίες. Όμως η Βουλή δεν είναι σχολείο. Υπάρχει και η αυριανή μέρα, το Σάββατο και η 27η και 28η Δεκεμβρίου. Για τις τροπολογίες που πρέπει να τηρηθούν προθεσμίες μπορεί να αναζητηθεί μια τέτοια λύση», είπε, υπενθυμίζοντας ότι «αυτή η Βουλή ήταν αναγκασμένη να τελειώσει το νομοθετικό της έργο στις 9 Δεκεμβρίου».

Ο κ. Βούτσης μίλησε για ευθεία πρόταση, επισημαίνοντας «μελετάμε τις τροπολογίες και επανερχόμαστε». Σημείωσε, μάλιστα, ότι είναι ψευδές πως δεν υπάρχει προηγούμενο αφού το 2014 ήρθαν στο κλείσιμο 111 συνολικά τροπολογίες, από τις οποίες 38 υπουργικές και 43 ψηφίστηκαν τελικά το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου.

Από τη ΝΔ, ο Παναγιώτης Μηταράκης διερωτήθηκε: «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει το ζήτημα των τροπολογιών αλλά το 80% αυτών δεν ήταν έτοιμες ή δεν θα έπρεπε να είναι έτοιμες τη Δευτέρα;». Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα των βουλευτών προέχουν και άρα θα πρέπει να γίνει δεκτή η παράταση της διαδικασίας προκειμένου να μελετήσουν οι βουλευτές τις τροπολογίες. Κατηγόρησε ακόμη τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα ότι δεν υπάρχει οικονομική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις δαπάνες του υπουργείου του.

Από το ΚΚΕ, η Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε ότι δεν είναι δυνατή αυτή τη στιγμή η εξέταση όλου αυτού του όγκου των τροπολογιών και η έκφραση επιχειρηματολογίας επί των όποιων αντιρρήσεων και ανακοίνωσε ότι το ΚΚΕ αποχωρεί από τη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει το ενδεχόμενο να μετέχει στην ψηφοφορία.

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από το ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι το Κίνημα συμφωνεί σε… επέκταση της διαδικασίας αν υπάρξει δέσμευση πως αυτή θα εξελιχθεί κανονικά, με την εγγραφή ομιλητών και την ομαλή διεξαγωγή της.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι σημείωσε ότι δεν θα έφθανε ο χρόνος ακόμη κι αν η Βουλή δεν έκλεινε μέχρι την Πρωτοχρονιά. «Εμείς με το ίδιο καροτσάκι που φέρατε όλες αυτές τις τροπολογίες, τις παίρνουμε και φεύγουμε», είπε και αποχώρησε.
Εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων αποφασίστηκε τελικά η διαδικασία να συνεχιστεί αύριο μετά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Νέας Δημοκρατίας για τη ΔΕΠΑ, ώστε να δοθεί έστω ο ελάχιστος χρόνος για την ενημέρωση των βουλευτών επί του τεράστιου όγκου των τροπολογιών, που ωστόσο κινδυνεύουν να κάνουν Χριστούγεννα στη Βουλή.

Βουλήτροπολογίες