Πολιτική|22.07.2020 12:34

Τσίπρας: Να ενημερώσει ο Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά - Να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ

Βούλα Κεχαγιά

Παρέμβαση με οξύτατους τόνους για τα ελληνοτουρκικά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, καλώντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκηνα ενημερώσει σήμερα κιόλας την εθνική αντιπροσωπεία για τις δραματικές εξελίξεις. Συγχρόνως, χαρακτήρισε ντροπή για την πολιτική ζωή του τόπου το «γαϊτανάκι της σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων» από την κυβέρνηση με κασέτες και παράνομες παρακολουθήσεις, όπως επίσης και το στήσιμο κάλπης σε μία ημέρα που ο τουρκικός στόλος βρίσκεται στο Αιγαίο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη «έστω και την ύστατη στιγμή να συμπεριφερθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα» και να πράξει τα δέοντα, δηλαδή: Να ενημερώσει τη Βουλή, να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ και να ζητήσει έκτακτη σύγκληση εκ νέου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφασιστούν έστω και εκ των υστέρων κυρώσεις στην Τουρκία για τη διαρκή και επαναλαμβανόμενη προκλητική συμπεριφορά παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου. «Διότι δεν απειλούν να παραβιάσουν την ελληνική αλλά την ευρωπαϊκή υφαλοκρηπίδα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Παρατήρησε δε πως χθες ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε σύγκλιση ΚΥΣΕΑ και ενημέρωση πολιτικών αρχηγών αλλά δεν αρνήθηκε να παρευρεθεί σε συναυλία στον Ωρωπό όπου και σχολίασε ότι η εθνική ενότητα αποτελεί παρακαταθήκη . Όμως, συμπλήρωσε προσυπογράφωντας την ενότητα αυτήν την διασφαλίζει πρωτίστως η ηγεσία της χώρας.

Συγχρόνως ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό για το σχέδιο της χώρας ώστε να αποτραπεί η παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, σημειώνοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα στέλνει ερευνητικό στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Εστειλε και το 2018, τον Οκτώβριο, αλλά η χώρα είχε σχέδιο και οι ένοπλες δυνάμεις κινήθηκαν έγκαιρα και οι έρευνες απετράπησαν».

Στην αρχή της παρέμβασής του σχολίασε πως ο Κ. Μητσοτάκης αρνείται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ και διερωτήθηκε: «Αλήθεια ποιο μήνυμα στέλνετε με αυτήν την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά; Δεν είχατε καταλάβει ότι τα πράγματα ήταν κρίσιμα; Δεν γνωρίζατε την κλιμάκωση από την άλλη πλευρά;» για να προσθέσει: «Δεν μπορεί η χώρα σ' αυτήν την κατάσταση να στέκεται αμήχανη. Απαιτείται σχέδιο και όχι καμποιλίκια στο τουίτερ. Ούτε παρακάλια μα πάνω από όλα απαιτείται ενότητα».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επικαλείται την ενότητα όταν δύο μήνες τώρα  «έχει ξεκινήσει το γαϊτανάκι σπίλωσης και συκοφάντησης των πολιτικών του αντιπάλων. Όταν έχει οδηγήσει την πολιτική ζωή στον βούρκο με τις παράνομες παρακολουθήσεις υπουργών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με φακέλους που κρατάγατε στα συρτάρια σας για να πλήξετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους με ύπουλα υποχθόνια μέσα και τώρα μιλάτε για ενότητα».

Τόνισε ότι «μέχρι και την τραγωδία στο Μάτι ανασύρατε για να σπιλώστε την υπόληψη της γραμματέως ΚΟ χωρίς κανένα στοιχείο με παράνομους διαλόγους» και μάλιστα όχι σε νεκρό πολιτικό χρόνο αλλά όταν έχει αντιπολίτευση ευθύνης. Και στα ελληνοτουρκικά και στον Έβρο και στις διαπργματεύσεις για ΑΟΖ. Αλλά, συνέχισε, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε δύο μήνες τώρα να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα και σήμερα με τον τουρκικό στόχο στο Αιγαίο να στήσει κάλπη για να δικάσει τον πολιτικό του αντίπαλο.
Ανέφερε επίσης ότι η απόπειρα λάσπης στον ανεμιστήρα είναι απολύτως ευθύνη αυτών που σήμερα είναι απόντες για άλλη μια φορά από την διαδικασία Και αναρωτιέμαι τι μήνυμα στέλνουνε στον ελληνικό λαό. Και κυρίως σ' αυτούς που μάς παρακολουθούν από απέναντι.

Αλέξης ΤσίπραςΚΥΣΕΑΒουλήNAVTEXΚυριάκος Μητσοτάκης