Πολιτική|21.12.2018 08:22

Στήριξη των ΗΠΑ στον άξονα Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ

Βούλα Κεχαγιά

Τo Εθνικό Συµβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) συνέρχεται σήµερα µε αντικείµενο τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, υπό τη σκιά των τουρκικών προκλήσεων. Η Αθήνα δείχνει πως παρακολουθεί µε ιδιαίτερο προβληµατισµό τις συνεχόµενες παραβιάσεις της γείτονος.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από το Ισραήλ όπου βρέθηκε χθες έστειλε αυστηρό µήνυµα στην Αγκυρα, ζητώντας σεβασµό του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. «Αυτό σηµαίνει σεβασµό στο δικαίωµα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώµατα εντός της Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης» ανέφερε ο πρωθυπουργός µετά την ολοκλήρωση της τριµερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Πάντως, στο ΕΣΕΠ θα προεδρεύσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, και όχι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται από χθες το βράδυ στη Σερβία για τις ανάγκες της τετραµερούς συνόδου κορυφής. Από την άλλη, το υπουργείο των Εξωτερικών διατήρησε χθες τουλάχιστον σχετικά χαµηλούς τόνους έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, σε αντίθεση µε τον υπουργό Αµυνας, που προειδοποίησε τους γείτονες να παραµείνουν στις λεκτικές προκλήσεις, διότι «ένα χιλιοστό κίνησης αν κάνουν θα τους τσακίσουµε».

Το κύριο αντικείµενο της συνόδου στο Ισραήλ, παρουσία των Τσίπρα, Αναστασιάδη και Νετανιάχου, ήταν τα ενεργειακά, µε κεντρικό θέµα τον αγωγό µεταφοράς φυσικού αερίου East Med – ένα ενεργειακό πρότζεκτ µε ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία και σηµασία, καθώς διασφαλίζει, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, τη ροή των ενεργειακών πηγών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Εποµένως, στο µέλλον υπάρχει η πιθανότητα να συµπεριληφθούν και άλλες χώρες σε αυτήν τη συνεργασία.

«Ο αγωγός αυτός θα είναι µια γέφυρα για την περιοχή µας. Θέλουµε η ενέργεια να είναι η γέφυρα ανάµεσα στους λαούς, και όχι αντικείµενο συγκρούσεων» είπε ο πρωθυπουργός. Τον Φεβρουάριο στην Κρήτη Σηµειωτέον πως στην επόµενη, έκτη συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στην Κρήτη (Κνωσός) τον Φεβρουάριο του 2019 ενδέχεται να συµµετάσχει και αξιωµατούχος από την πλευρά των ΗΠΑ, που δείχνουν ενδιαφέρον για την περιοχή µε επίκεντρο την ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών.

Αλλωστε, ο Αµερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντµαν, που για πρώτη φορά συµµετείχε σε µέρος των εργασιών της χθεσινής συνόδου, δήλωσε πως οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση Τραµπ υποστηρίζουν πλήρως τον αγωγό East Med, όπως επίσης και τη συνεργασία των τριών χωρών, την οποία χαρακτήρισε «άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή, που εδράζεται στα κοινά συµφέροντα και στις κοινές αξίες που µοιράζεται και η Αµερική». Να σηµειωθεί ότι στην επόµενη τριµερή στην Κρήτη θα υπογραφεί και επισήµως η συµφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med.

H σύνοδος πραγµατοποιήθηκε χθες στην πόλη Μπερ Σεβά, που διακρίνεται για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και της κυβερνοασφάλειας, κάτι που επεσήµανε και ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση κοµίζει πλούσια εµπειρία για το πού πρέπει να προσανατολίσει τις υπηρεσίες πληροφοριών και την άµυνά της απέναντι σε απειλές οι οποίες σήµερα δεν έχουν την παραδοσιακή µορφή των προηγούµενων χρόνων.

Στις δηλώσεις του ανέφερε πως στόχος της συνεργασίας είναι να εδραιωθεί η περιοχή ως µια περιοχή ειρήνης, ευηµερίας, συνεργασίας και συνανάπτυξης, και να αντιµετωπιστούν από κοινού προκλήσεις, κίνδυνοι και απειλές. «Οχι να στραφούµε απέναντι σε τρίτους, σε τρίτες χώρες, αλλά να επιβεβαιώσουµε, να διακηρύξουµε, ότι επιθυµούµε αυτή η πολύπαθη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να είναι µια περιοχή συνεργασίας και συνανάπτυξης, και όχι συγκρούσεων».

Καινοτοµία και τεχνογνωσία Η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε µνηµόνιο συνεργασίας µε το Ισραήλ σε θέµατα καινοτοµίας, έρευνας και µεταφοράς τεχνογνωσίας, ενώ συµφωνήθηκε να συσταθεί µια κατευθυντήρια επιτροπή µε τη συµµετοχή αρµόδιων υπουργών για την αντιµετώπιση των κοινών προκλήσεων. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολι-

East MedΑλέξης Τσίπραςαγωγός