Πολιτική|29.04.2024 07:13

Ευρωεκλογές 2024: Κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση ο περιορισμός της αποχής - Οι κινήσεις Μητσοτάκη

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να αποφύγουν αυξημένα ποσοστά αποχής στις ευρωεκλογές του Ιουνίου θέλουν στην κυβέρνηση και στόχος είναι να πειστούν οι πολίτες πως δεν πρέπει να επιλέξουν την… ξαπλώστρα στην παραλία αντί για τις κάλπες. Οι κομματικές μηχανές στη  Νέα Δημοκρατία «μαρσάρουν» προκειμένου να τονιστεί το διακύβευμα των ευρωεκλογών και να αντιμετωπιστεί η εκλογική… κόπωση που μπορεί να υπάρχει σε κάποιους ψηφοφόρους από τις διαδοχικές αναμετρήσεις (εθνικές εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο πέρυσι και αυτοδιοικητικές το φθινόπωρο).

Στην εβδομαδιαία του ανάρτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η  ψήφος των ευρωεκλογών δεν μπορεί να είναι ψήφος αψήφιστη και επιπόλαιη αλλά ψήφος ευθύνης, πραγματικής προόδου και δημοκρατικής εγρήγορσης». Σημείωσε δε  «η αποχή δεν είναι απάντηση. Όποιο κόμμα και αν στηρίζετε, στηρίζετε τελικά την ίδια τη Δημοκρατία με τη συμμετοχή σας» και αναφέρθηκε στο μέτρο  της επιστολικής ψήφου που θα εφαρμοστεί τον Ιούνιο στις ευρωεκλογές. Μέχρι το Σάββατο είχαν υποβληθεί 158.000 αιτήσεις εκ των οποίων πάνω από 41.000 προέρχονται από Έλληνες του εξωτερικού (από 122 διαφορετικές χώρες), ενώ να σημειωθεί πως λήγει η προθεσμία σήμερα για όσους θέλουν να μπουν στην πλατφόρμα για να  εγγραφούν.

Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας θέλουν να αποφύγουν  το ενδεχόμενο να υπάρξει στους «γαλάζιους» ψηφοφόρους εφησυχασμός - μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών - και τελικά να μη φτάσουν μέχρι την κάλπη. Το επόμενο διάστημα από τον πρωθυπουργό  θα τονίζεται  όλο και πιο εμφατικά το διακύβευμα της κάλπης σε μια προσπάθεια κινητοποίησης των ψηφοφόρων και θα επισημαίνεται πως οι πολίτες πρέπει να πουν «ναι» στη σταθερότητα και «όχι» στα πειράματα.

«Το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα στην Ευρώπη έχει μεγάλη σημασία για όλους μας» υπογράμμισε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών στην Δροσιά. Από το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν την κρισιμότητα των ευρωεκλογών και θέτουν μια σειρά ερωτημάτων όπως για παράδειγμα: Ποιος θα διαπραγματευτεί στην Ευρώπη το επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης ; Ποιος να δώσει τη μάχη για το ενιαία αμυντικό ταμείο; Τι θα γίνει με τις αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική; Πως θα κινητοποιηθεί η Ευρώπη για μια νέα δημογραφική πολιτική;

Κορυφαίοι υπουργοί έχουν βγει μπροστά στην μάχη για να υπογραμμίσουν την  πολιτική σημασία, που θα έχει το αποτέλεσμα των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Ισχυρό  μήνυμα στήριξης στην κυβέρνηση για να συνεχίσει το έργο της ζήτησε ο Μάκης Βορίδης. Το αποτέλεσμα της επικείμενης αναμέτρησης θα παίξει ρόλο και στο πως θα συνεχίσει να κυβερνάται η χώρα σημείωσε από την πλευρά του ο Άκης Σκέρτσος.

Μπαράζ νομοσχεδίων στο υπουργικό

Να στείλουν μήνυμα πως δεν έχουν κατεβάσει μολύβια , περιμένοντας τις ευρωεκλογές,  θέλουν στην κυβέρνηση και σήμερα μια σειρά νομοσχεδίων θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο. Ειδικότερα μεταξύ άλλων θα συζητηθούν τα νομοσχέδια του υπουργείου Εσωτερικών για το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων, του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και του υπουργείου  Δικαιοσύνης για τη δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με τις ευρωεκλογές να απέχουν σχεδόν 40 μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται αμέσως μετά το Πάσχα να κάνει περιοδείες σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Παράλληλα τονίζει τις διαχωριστικές γραμμές από την αντιπολίτευση, την οποία κατηγορεί πως δεν έχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση.

Στη χθεσινή του ανάρτηση ο πρωθυπουργός  αναφέρθηκε στην προκήρυξη από τον Άρειο  Πάγο των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές,  που άφησε εκτός τους Σπαρτιάτες (με το σκεπτικό ότι ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος είναι ο έγκλειστος στις φυλακές, μέλος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης). Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί αυτό επιτεύχθηκε μέσα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις τις οποίες εμείς ψηφίσαμε και τα υπομνήματα που καταθέσαμε» και επεσήμανε «μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια όπως κάνουν δυστυχώς κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης».

Στο κυβερνών κόμμα υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως έκλεισε το «μέτωπο» με την Εκκλησία,  που είχε δημιουργηθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Στόχος σε αυτή τη συγκυρία είναι να μην υπάρξουν απρόοπτα την Μεγάλη Εβδομάδα με τους βουλευτές να ετοιμάζονται να πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες και να δώσουν την προεκλογική μάχη σε πλατείες και καφενεία. Να σημειωθεί πως συνεχίζονται – μέχρι και αύριο - οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με βουλευτές στις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες τονίζεται η ανάγκη να προβληθεί η θετική ατζέντα της κυβέρνησης και τα έργα που έχουν δρομολογηθεί.

Κυριάκος Μητσοτάκηςευρωεκλογές 2024Νέα ΔημοκρατίαΕυρωεκλογέςειδήσεις τώρα