Ελλάδα|29.04.2024 06:48

Σάλος και οργή: Συνεχίζουν να διακινούν προσωπικά βίντεο γυναικών στα social media

Newsroom

Αποτροπιασμό προκαλούν τα ντοκουμέντα ντροπής που αποκαλύπτει το OPEN για τη διακίνηση χιλιάδων φωτογραφιών και βίντεο με προσωπικές στιγμές γυναικών -ακόμη και ανήλικων- μέσω σκοτεινών server γνωστών εφαρμογών.

Το λεγόμενο και «σκάνδαλο Telegram» που πέρυσι προκάλεσε οργή και κινητοποίησε την Ελληνική Αστυνομία, φαίνεται ότι δεν πτόησε τους δημιουργούς σκοτεινών ομάδων, που μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να εκθέτουν σε κίνδυνο ανυποψίαστα θύματα, με τους αρμόδιους να κάνουν λόγο για πάνω από 8.000 δράστες.

Και ενώ έχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος από την ημέρα που χιλιάδες γυναίκες πληροφορήθηκαν ότι αρρωστημένα μυαλά δημοσίευαν και μοίραζαν πορνογραφικό υλικό μέσω εφαρμογών, χωρίς τη συναίνεσή τους, παρά τη μεγάλη έρευνα της Αστυνομίας, οι δράστες δεν πτοούνται και μέχρι και σήμερα, συνεχίζουν να εκθέτουν σε άμεσο κίνδυνο ανυποψίαστα θύματα.

Το αρρωστημένο χρηματιστήριο της διακίνησης

Σε ντοκουμέντα που εξασφάλισε το OPEN απεικονίζονται groups με χρήστες οι οποίοι ανταλλάσσουν υλικό ερωτικού περιεχομένου σε «σκοτεινούς» servers. Έχουν φτάσει στο σημείο να κατηγοριοποιήσουν τις περιοχές ανά την Ελλάδα, αλλά και να δημοσιεύσουν φωτογραφίες και βίντεο ακόμη και ανήλικων κοριτσιών. Οι χρήστες αποκτούν πρόσβαση σε ροζ φακέλους, ανάλογα με το οικονομικό αντάλλαγμα το οποίο γίνεται μόνο μέσω διαδικτύου και μέσω μηνυμάτων.

  • ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ «ΡΟΖ» ΦΑΚΕΛΟ -> 15 ΕΥΡΩ
  • LEVEL 1 -> 10 ΕΥΡΩ
  • LEVEL 2 -> 15 ΕΥΡΩ
  • LEVEL 3 -> 20 ΕΥΡΩ

«Εισπράττω καθημερινά εκατοντάδες εκκλήσεις βοήθειας και απελπισίας...»

Σε δηλώσεις του στο OPEN o ειδικός σύμβουλος αντιμετώπισης ηλεκτρονικού εγκλήματος Φώτης Γρόντας αναφέρθηκε  στις εκκλήσεις βοήθειας που εισπράττει από γυναίκες που ζουν το δικό τους μαρτύριο. «Ήμασταν στις 6.000 περίπου φωτογραφίες και βίντεο πέρυσι τέτοιο καιρό. Τώρα είμαστε περίπου στις 7.000 με 8.000 φωτογραφίες και πάνω από 6.500 βίντεο. Οι δράστες υπολογίζονται 8.000 με 9.000» ανέφερε αρχικά και συνέχισε: «Εισπράττω καθημερινά εκατοντάδες εκκλήσεις βοήθειας και απελπισίας...».

«Οι δράστες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη»

Από τη πλευρά του ο διευθυντής της Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους κινείται η υπηρεσία του προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει σε συλλήψεις. Όπως επεσήμανε: «Κάναμε ανακριτική διείσδυση, δημιουργήσαμε λογαριασμούς πληρώσαμε συνδρομές, ήρθαμε σε απευθείας επικοινωνία με χρήστες αυτών των δωματίων και έτσι κατορθώσαμε και φτάσαμε σε συλλήψεις». Και καταλήγει, υπογραμμίζοντας: «Μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο αλλά οι έρευνες πάντα καταλήγουν στους δράστες και οι δράστες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη»

Συγκλονιστική η μαρτυρία θύματος στο OPEN

Νεαρή γυναίκα ενώ θρηνούσε το χαμό του πατέρα της και λάμβανε στήριξη ψυχολόγου δέχθηκε εκβιαστικά μηνύματα από άγνωστους προς εκείνη χρήστες.

«Είχα λάβει μήνυμα από άγνωστο άτομο ότι έχει δικές μου φωτογραφίες ερωτικού περιεχομένου. Τον μπλόκαρα απευθείας, όμως λίγη ώρα αργότερα μου έστειλε από ψεύτικο προφίλ και απειλούσε ότι αν δεν του στείλω φωτογραφίες μου θα στείλει τις υπάρχουσες σε φίλους και συγγενείς. Για αρκετό διάστημα συνέχισαν να μου στέλνουν άγνωστοι ότι έχουν στην κατοχή τους ευαίσθητο υλικό το οποίο επικαλέστηκαν ότι βρήκαν στα groups» τόνισε σχετικά.

Η στοχοποίηση αποτελεί βαρύ φορτίο για τα θύματα

Οι συνέπειες για την ψυχική υγεία των γυναικών είναι ανησυχητικές μετά από τη στοχοποίηση τους και οι επιστήμονες προειδοποιούν για ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, από πλευρά των θυμάτων. «Αν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλο αυτό το αίσθημα της ντροπής μπορεί να καταφύγει σε συμπεριφορές ριψοκίνδυνες όπως είναι ο αυτοτραυματισμός, ακόμη και μια φυγή» εξηγεί στο OPEN o Οδυσσέας Σωζόπουλος, ψυχολόγος στο «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»

Τον Ιούνιο η πρώτη δική στη Βόρεια Ελλάδα

Το «σκάνδαλο Telegram» πυροδότησε στη δημόσια σφαίρα τη συζήτηση για τη νομοθέτηση ευρωπαϊκού όρου που θα προβλέπει την υποχρεωτική ταυτοποίηση όλων των λογαριασμών των χρηστών, ενώ τον Ιούνιο αναμένεται η πρώτη δίκη στη Βόρεια Ελλάδα.

ειδήσειςειδήσεις τώραβίντεοκύκλωμα διακίνησηςψυχολόγοςφωτογραφίες