Πολιτική|22.12.2018 07:47

Κυβερνητικές αλλαγές µέσω… Πρεσπών

Βούλα Κεχαγιά

Η κυβέρνηση «έκλεισε» χθες το βράδυ άλλη µία εκκρεµότητα, ανακοινώνοντας µέσω της «Ανοιχτής Πόλης» την υποψηφιότητα του Νάσου Ηλιόπουλου στη µάχη για τη διεκδίκηση του ∆ήµου Αθηναίων. Η πρόταση ήρθε µέσω των συλλογικών διαδικασιών και κάποια στιγµή η κάθοδος του υφυπουργού Εργασίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα επισηµοποιηθεί από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, όπως έγινε και µε την περίπτωση της Κατερίνας Νοτοπούλου για τη Θεσσαλονίκη.

Επί της ουσίας, κάποια στιγµή περί τα τέλη Φεβρουαρίου, ίσως δύο µέλη της κυβέρνησης, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης και ο υφυπουργός Εργασίας, θα αποχωρήσουν για να «τρέξουν» τις υποψηφιότητές τους και εκ των πραγµάτων ο πρωθυπουργός θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα τους αντικαταστήσει και µε ποιους. Η κατάσταση είναι βεβαίως πιο πολύπλοκη από ό,τι φαίνεται, διότι τότε θα αποκαλυφθούν οι ακριβείς σχεδιασµοί του κυβερνητικού εταίρου ως προς την παραµονή του στην κυβέρνηση. Εφόσον ο κ. Καµµένος και οι υπουργοί του αποχωρήσουν από το σχήµα, θα δηµιουργηθούν κενά που θα οδηγήσουν σε έναν νέο µίνι κυβερνητικό ανασχηµατισµό. Στην περίπτωση δε που η Συµφωνία των Πρεσπών έχει ολοκληρωθεί και έχει κυρωθεί και από την ελληνική Βουλή, τότε πιθανότατα και ο Αλέξης Τσίπρας θα αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού των Εξωτερικών, την οποία ανέλαβε για προφανείς λόγους που συνδέονται µε τους χειρισµούς του στο «Μακεδονικό».

Οι ανάγκες εκείνης της περιόδου δεν µπορούν να αποτυπωθούν αυτήν τη στιγµή. Ωστόσο, το θέµα είναι σε τι είδους αλλαγές θα αποφασίσει να προχωρήσει ο πρωθυπουργός για την κυβέρνησή του. Εάν υποτεθεί ότι το κεφάλαιο «Μακεδονικό» έχει ολοκληρωθεί, το πιθανότερο σενάριο θα είναι να αναβαθµίσει τον Γιώργο Κατρούγκαλο σε υπουργό Εξωτερικών. Άλλωστε, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπονόησε από το Ισραήλ απαντώντας σε σχετικό σχόλιο του Νίκου Αναστασιάδη, βρέθηκε στο πόστο του ΥΠΕΞ για συγκεκριµένους λόγους, ώστε να προσθέσει χαριτολογώντας, ως απάντηση σε άλλο σχετικό σχόλιο του Κύπριου Προέδρου, πως δεν προτίθεται να αναλάβει και το υπουργείο Αµυνας.

«Eνεση» στο προφίλ Οµως, πολλοί στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι τα κενά που θα κληθεί να καλύψει ο πρωθυπουργός, «εφόσον έρθει αυτή η ώρα», είναι µια καλή ευκαιρία για άλλη µία «ένεση» στο προφίλ της κυβέρνησής του. Χωρίς τους ΑΝΕΛ η κυβέρνηση θα χάσει τον χαρακτηρισµό «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» µε τον οποίο την περιγράφουν τα κόµµατα της αντιπολίτευσης και το κυριότερο θα αφαιρέσει από τα υπόλοιπα κόµµατα το επιχείρηµα πως µια κυβέρνηση της Αριστεράς συνεργάστηκε µε ένα «ακραίο» κόµµα.

Εξ αυτού του λόγου ουκ ολίγοι συνεργάτες του πρωθυπουργού εισηγούνται τολµηρές εισόδους στην κυβέρνηση, στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές. Με άλλα λόγια, προτείνουν υπουργοποιήσεις προσώπων που θα εκφράσουν όχι µόνο το νέο και το «φρέσκο», αλλά και το «άνοιγµα» προς την Κεντροαριστερά και τη Σοσιαλδηµοκρατία, ώστε λίγο πριν από τις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει ακόµη ένα κοµµάτι του Κέντρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας εµφανίζεται να ακούει προς το παρόν όσους διατυπώνουν αυτές τις σκέψεις, όµως ακόµη δεν έχει πάρει καµία απόφαση. Είναι προφανές πως προτού ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το θέµα της Συµφωνίας των Πρεσπών δεν θα κάνει καµία κίνηση που θα αλλάξει τα δεδοµένα στην κυβέρνησή του. Οταν η Συµφωνία περάσει στο ελληνικό …γήπεδο, τότε όλα θα τεθούν επί τάπητος 

Συμφωνία των ΠρεσπώνΑλέξης Τσίπρας