Πολιτική|03.09.2020 17:25

Νέα πρόκληση στο Καστελόριζο: Τουρκικά πλοία «κλείδωσαν» ελληνική φρεγάτα

Newsroom

Στο κόκκινο βρίσκεται η κατάσταση κοντά στη περιοχή του Καστελόριζου, με τουρκικά πολεμικά πλοία να γυρνούν τα όπλα τους και να σημαδεύουν ελληνική φρεγάτα, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας «κλείδωσαν» τουλάχιστον μία ελληνική φρεγάτα που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση. Το άκρως προκλητικό περιστατικό συνέβη στα ανοιχτά του Καστελόριζου.

Τα τουρκικά πλοία εξέπεμψαν ηλεκτρονικά σήματα προς την ελληνική φρεγάτα, ανεβάζοντας κι άλλο την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, το άκρως επιθετικό, από πλευράς Τουρκίας, περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν η Άγκυρα κλιμάκωνε την ένταση με το συμβάν που συνέβη στα ανοιχτά της Χάλκης όταν οι ελληνικές Αρχές πραγματοποιούσαν επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και τουρκικά σκάφη προχώρησαν σε επικίνδυνες προκλήσεις.

Παρά την ακραία τουρκική πρόκληση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το πλήρωμα του ελληνικού πλοίου αντέδρασε πολύ ψύχραιμα και αποφασιστικά με αποτέλεσμα να αποφευχθεί θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο στην περιοχή. Τα ελληνικά πληρώματα που είναι εν πλω, έχουν λάβει εντολές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, ήδη από το περιστατικό της φρεγάτας «Λήμνος», διότι οι Τούρκοι αναζητούν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε προκλητικές ενέργειες, οι οποίες θα την βοηθήσουν ώστε να κατηγορήσει την Ελλάδα, σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Τι απαντά η Ελλάδα στις προκλήσεις της Τουρκίας

Την ώρα, πάντως, που ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Τουρκία επιζητά πολιτική λύση με την Ελλάδα, αλλά η χώρα μας δεν το αποδέχεται, η ελληνική πλευρά απαντά τόσο στις προκλήσεις του Ερντογάν για δήθεν «πολιτική win win» αλλά και στο σόου του Τούρκου υπουργού Εθνικής Αμυνας να πετάξει με F-16. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απάντησε στο «καζάν - καζάν» του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει τεράστιο περιθώριο για να υπάρχουν αμοιβαία επωφελείς λύσεις χωρίς να υπάρχει σημαδεμένη τράπουλα», σημείωσε ο κ. Πέτσας, ξεκαθαρίζοντας αμέσως ότι η Ελλάδα επιδιώκει συμφωνία για την ΑΟΖ και με την Τουρκία, «διάλογος όμως με απειλές δε γίνεται. Η Ελλάδα δε σύρεται δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται».

Σχολιάζοντας ειδικότερα το άρθρο της Μιλιέτ, που εμφανίζει τον Ερντογάν να ζητά πλέον διάλογο με την Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι είναι προς το συμφέρον και της ίδιας της Τουρκίας και όλων των λαών της περιοχής, η ειρηνική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων.

«Ελπίζουμε το κλίμα να οδηγήσει την τουρκική ηγεσία να ξανασκεφτεί και να καταλάβει ποιο είναι το δικό της συμφέρον και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου που είναι συγκεκριμένο και αφορά τις διερευνητικές που σταμάτησαν το Μάρτιο του 2016» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, εκτιμώντας ότι εταίροι και σύμμαχοι διαπιστώνουν ότι η Άγκυρα απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή ενώ η Ελλάδα την ενισχύει.

Στο ερώτημα εάν ανησυχεί η κυβέρνηση πως η Άγκυρα θα τραβήξει και άλλο το σκοινί, δεδομένου ότι στις 13 Σεπτεμβρίου οπότε λήγει η τουρκική Navtex ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα δίνει συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακκελαροπούλου, θα βρίσκεται στο Καστελόριζο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Θα θέλαμε να δούμε την Τουρκία να κινείται σε έμπρακτη αποκλιμάκωση, ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική».

Δημοσίευμα - πρόκληση

Μπορεί, πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θέλει να δείχνει ότι έχει διάθεση για πολιτική λύση, όμως η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Γενί Σαφάκ, αναφέρεται με ένα ακόμη άρθρο της, στις επεκτατικές βλέψεις Ερντογάν.  Με ένα ακόμη κείμενο προπαγάνδα υπέρ του Τούρκου προέδρου με τον τίτλο: «Νέα πρόκληση στο Καστελόριζο: Ελληνας Πρόεδρος για επίσκεψη», ούτε λίγο ούτε πολύ δεν επιθυμεί την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Καστελόριζο την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου, ενόψει της 77ης επετείου από την απελευθέρωσή του. 

Η εφημερίδα δεν διστάζει να γράψει ότι «η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αυξάνει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο για τα νησιά των οποίων η κατάσταση αμφισβητείται». Πάντως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα επισκεφθεί το ακριτικό νησί σε μία επίσκεψη με υψηλό συμβολισμό, την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την Προεδρία της Δημοκρατίας: «H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποδέχτηκε την πρόσκληση του Δημάρχου Μεγίστης Γιώργου Σαμψάκου να παραστεί στον εορτασμό της 77ης Επετείου Απελευθέρωσης του Καστελόριζου, την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου».

κρίση στη ΜεσόγειοΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΚαστελόριζοΣτέλιος Πέτσας