Πολιτική|09.09.2020 13:35

Πέτσας για φωτιά στη Μόρια: Στη Λέσβο κυβερνητικό κλιμάκιο – Συνέντευξη Τύπου το απόγευμα

Newsroom

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η έκτακτη διϋπουργική σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μαξίμου με σκοπό να αποτιμηθεί η κατάσταση στη Μόρια μετά τη μεγάλη φωτιά που προκάλεσε σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή.

Όπως ανακοίνωσε αμέσως μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, για το νησί αναχωρεί, με εντολή του πρωθυπουργού, κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους υπουργούς Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Μετά την επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης, θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στη Μυτιλήνη στις 6 το απόγευμα.

Εν τω μεταξύ, στις 13:00 ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης  Γιώργος Κουμουτσάκος θα ενημερώσει τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο υπουργείο.

Tο μέγεθος της καταστροφής στο ΚΥΤ της Μόριας αποτυπώνεται σε καρέ τρόμου. Οι φλόγες κατέκαψαν σχεδόν τα πάντα, ενώ άνθρωποι έτρεχαν με κάθε τρόπο να σωθούν. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι τα άτομα που προκάλεσαν τις παράλληλες πυρκαγιές δεν ενδιαφέρονταν για το κατά πόσο μπορεί να πεθάνει κόσμος. Αστυνομικοί που έζησαν το χθεσινό βράδυ μιλούν για «οργανωμένο σχέδιο».

Οι πυρκαγιές ξέσπασαν βράδυ σε ώρα που φυσούσαν ισχυροί άνεμοι, ενώ στο ΚΥΤ υπήρχε πλήθος εύφλεκτων υλικών. Έτσι, θα μπορούσαν να έχουν υπάρξει θύματα. Όταν έφτασαν στο σημείο τα δύο πρώτα πυροσβεστικά οχήματα δέχτηκαν επίθεση με πέτρες και ξύλα για να μην προχωρήσουν σε κατάσβεση της φωτιάς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής κυβέρνησης.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη. Για να αποφύγουν τον αστυνομικό κλοιό, πολλοί πρόσφυγες έχουν διαφύγει στα βουνά.

Στέλιος ΠέτσαςΜόρια