Πολιτική|16.09.2020 14:23

Αντιπολίτευση: Ο Ερντογάν εξαπατά την κοινή γνώμη - Επαφές του Τούρκου προέδρου με ξένους ηγέτες

Μαρία Ζαχαράκη

Για εξαπάτηση της κοινής γνώμης με την αντι-navtex που εξέδωσε η Άγκυρα στη Χίο κατηγορεί η τουρκική αντιπολίτευση την κυβέρνηση Ερντογάν, προκειμένου να αντισταθμίσει το αίσθημα «υποχώρησης» μετά την απόσυρση του Ορούτς Ρέις από την ανατολική Μεσόγειο.

«Τώρα με τη έκδοση Navtex λόγω της Χίου στην περιοχή εκεί, στην πραγματικότητα η κυβέρνηση ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, επειδή δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της απαίτησης των μεγάλων δυνάμεων να αποσυρθεί το Oruc Reis. Στην πραγματικότητα είναι μια ανακοίνωση για εξαπάτηση της κοινής γνώμης, ότι, αν εμείς εδώ εκδώσουμε Navtex, κάνουμε κι εμείς μία επίδειξη της δύναμης μας», δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος σχολίασε τη νέα Navtex κι ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Ερντογάν.

«Δυστυχώς η έκδοση Navtex στην ανατολική Μεσόγειο και την Χίο έχει τον χαρακτήρα μιας έκδοσης που γίνεται συγκυριακά. Σαν μια κίνηση απέναντι στην απόσυρση του Ορούτς Ρέις. Αλλά δεν πείθει!», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ποιος είναι υπουργός Εξωτερικών της χώρας;

Κιλιτσντάρογλου και Νταβούτογλου συναντήθηκαν προκειμένου να εξετάσουν την προοπτική μίας συνεργασίας στις επόμενες προεδρικές εκλογές και στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής διαπίστωσαν ότι οι απόψεις τους συγκλίνουν απόλυτα στο ότι η Τουρκία κι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουν διπλωματία για την υπεράσπιση των «δίκαιων» -κατά τα άλλα- θέσεων της χώρας.

«Στην εξωτερική πολιτική η Τουρκία απομονώθηκε. Γιατί; Στην Αίγυπτο δεν έχετε πρέσβη. Γιατί; Στη Συρία δεν έχετε πρέσβη; Γιατί; Στο Ισραήλ δεν έχετε πρέσβη. Γιατί;

Το Ορούτς Ρέις γιατί αποσύρθηκε στο λιμάνι της Αττάλειας; Ήταν να γίνουν επισκευές, εργασίες συντήρησης; Ο υπουργός Εξωτερικών αυτής της χώρας δεν είχε πει ότι θα βρισκόταν εκεί για έρευνες 90 μέρες; Έτσι είχε πει. Αποσύρθηκε πριν συμπληρωθούν 90 ημέρες; Αποσύρθηκε. Μετά από απαίτηση ποιανού αποσύρθηκε; Με ποιανού εντολή αποσύρθηκε; Ποιος είναι υπουργός Εξωτερικών αυτής της χώρας; Στην πραγματικότητα αυτό είναι το βασικό ερώτημα. Ποιος είναι υπουργός Εξωτερικών; Ο Ιμπραχίμ Καλίν είναι υπουργός Εξωτερικών; Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι υπουργός Εξωτερικών; Ή μήπως ο Χουλουσί Ακάρ; Ποιος;», αναρωτήθηκε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι δεν αφήνει κανέναν να ασκεί διπλωματία.

Αντίστοιχα, ο ηγέτης του κόμματος του Μέλλοντος δήλωσε ότι «όσο σωστή είναι η πολιτική της χώρας μας, όσο σωστές κι αν είναι οι ενέργειες του πολεμικού ναυτικού μας, άλλο τόσο λάθος είναι η διπλωματία που εφαρμόζεται».

Η πρόεδρος της Ελλάδας έρχεται κάτω από τη μύτη μας

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξέφρασε την ενόχλησή του και για τις πρόσφατες επισκέψεις τόσο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο όσο και του Μάικ Πομπέο στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντας την πολιτική Ερντογάν μία «κωμωδία».

«Έρχεται η πρόεδρος της Ελλάδας στο Καστελόριζο, που είναι μπροστά από τη μύτη μας και εμείς τί κάνουμε; Πάμε στο Κας και λέμε ‘είμαστε κι εμείς εδώ’. Πραγματικά είναι κωμωδία. Πραγματικά!

Τόσα χρόνια, τόσες φορές το λέγαμε ότι τα νησιά εξοπλίζονταν. Τώρα άρχισαν να βάζουν μυαλό; Τώρα το σκέφτονται αυτό; Αυτό που ονομάζουμε κράτος, πρέπει να δείχνει και σοβαρότητα», δήλωσε, ενώ ρώτησε την κυβέρνηση γιατί δεν ενεργοποιεί το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

«Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, τα συμφέροντα της Κύπρου και της ανατολικής Μεσογείου. Γιατί δεν ενεργοποιούν τους S-400;».

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Κόντε και Μπορίσοφ

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε χθες το βράδυ τηλεφωνικές επικοινωνίες με δύο Ευρωπαίους ηγέτες, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και το πρωθυπουργό της Βουλγαρία, Μπόικο Μπορίσοφ. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε με τους δύο ηγέτες τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα.

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλουκρίση στη ΜεσόγειοΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν