Πολιτική|21.10.2020 22:18

Oruc Reis: Κοντά στο Καστελόριζο θα φτάσει ξανά τα ξημερώματα

Newsroom

Στα 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Καστελόριζου κινείται τις τελευταίες ώρες το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis. Συγκεκριμένα ακολουθεί την καθιερωμένη του βορειοανατολική πορεία και τα ξημερώματα της Πέμπτης αναμένεται να προσεγγίσει το Καστελόριζο. Σύμφωνα, με το ρεπορτάζ του Open TV τα ξημερώματα της Πέμπτης θα φανεί πόσο κοντά θα βρεθεί στα ελληνικά παράλια. Μέχρι τώρα έχει φτάσει στα 9 ναυτικά μίλια, ενώ η παράνομη τουρκική NAVTEX έχει δεσμεύσει μία περιοχή που εκτείνεται μέχρι τα 6,5 ναυτικά μίλια, δηλαδή έξω από τα χωρικά ύδατα της χώρας μας. 

Σημειώνεται πως από την πορεία που ακολουθεί το Oruc Reis σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες είναι ότι κινείται ελαφρώς πιο ανοιχτά από τις ελληνικές ακτές. Η παράνομη τουρκική NAVTEX λήγει την Πέμπτη και το ερώτημα που πλανάται τόσο στο Πεντάγωνο όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο είναι εάν η Άγκυρα θα την ανανεώσει ή θα εκδόσει καινούργια. 

Πάντως ο τουρκικός Τύπος σε σημερινά του δημοσιεύματα αναφερόταν στην ανανέωση της NAVTEX και για την έκδοση νέας σε καινούργια περιοχή. Συγκεκριμένα θα είναι βορειοδυτικότερα και νοτιοανατολικότερα από την περιοχή που έχει δεσμεύσει με αυτή τη NAVTEX. Η βορειοδυτικότερη περιοχή σημαίνει ότι το Oruc Reis θα κινείται περισσότερο προς τις ακτές της Ρόδου και νοτιοανατολικότερα ότι κινείται πιο κοντά στις ανατολικές ακτές της Κρήτης. Όλη η δραστηριότητα του Oruc Reis μένει να φανεί εάν θα εκτυλιχθεί ανατολικά του 28ου μεσημβρινού (είναι η περιοχή που κόβει στη μέση τη Ρόδο και δεν περιλήφθηκε στο μνημόνιο Ελλάδας - Αιγύπτου).

Την ίδια ώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν από κοντά τις δραστηριότες του Oruc Reis και είναι έτοιμες να επέμβουν και όπως έλεγε χθες Τρίτη ανώτατη στρατιωτική πηγή είναι ότι «το μήνυμα της παρουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ότι θα υπερασπιστούν σε κάθε περίπτωση τα κυριαρχικά συμφέροντα της χώρας».

Καστελόριζοκρίση στη ΜεσόγειοOruc ReisΤουρκία