Πολιτική|25.10.2020 11:57

Δένδιας από τη Βουλή: Να κλείσει το θέμα για τον «εθνικισμό» και τα 12 ναυτικά μίλια

Σοφία Σπίγγου

Να χαμηλώσει τους τόνους γύρω από το ελληνοτουρκικό ζήτημα και τα 12 ναυτικά μίλια επιχείρησε με την ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χωρίς όμως να αναφέρει το όνομα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Δεν ήρθα εγώ εδώ ούτε για να διαπληκτιστώ, ούτε για να αρχίσω την κοκορομαχία, ούτε για να επαναλάβω πάγιες εθνικές θέσεις που όλοι στηρίζετε και όλοι υπερασπίζεστε. Θα παρακαλέσω επειδή ακριβώς όλοι αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών, αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα του κόμματος επί της τοποθέτησής μου, να μην με προκαλούν επ΄ αυτού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, υπενθυμίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι πρόκειται για εθνικό ζήτημα, που δεν θα έπρεπε να ζητείται δημοσίως με αυτό τον τρόπο.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, το χαρακτήρισε μείζον εθνικό θέμα: «Προσδοκούμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου. Με την Τουρκία θα επιθυμούσαμε ένα διαφορετικό κλίμα. Όμως, δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις. Απειλές πολέμου, δεν συμπλέουμε με μονομερείς διεκδικήσεις. Η Τουρκία βρίσκεται σε μια αναθεωρητική φάση, η εξωτερική πολιτική μας δεν είναι φοβική. Αντιστρέψαμε το αφήγημα του κακομαθημένου παιδιού που ήθελαν να επιβάλλουν οι διπλωμάτες της Τουρκίας για εμάς στην Ευρώπη. Ελεγαν παντού ότι οι Έλληνες δεν συμφωνούν με κανέναν. Όμως, συμφωνούμε με όλους τους γείτονές μας. Κάναμε συμφωνίες με την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Αλβανία, προχωράμε με όλους πλην της Τουρκίας».

Σχετικά με τον πτωχευτικό κώδικα, ο υπουργος Εξωτερικών σχολίασε ότι πρόκειται για ένα νόμο που προασπίζει τα λαϊκά συμφέροντα. Ειδικότερα, ανάφερε πως «το θεωρώ φιλολαϊκό, βοηθάει να αποφύγει κάποιος αυτή την μέγγενη για το υπόλοιπο της ζωής του. Η Νέα Δημοκρατία είναι κατεξοχήν λαϊκό κόμμα και προασπίζει τα λαϊκά συμφέροντα. Είμαστε με την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους αγρότες και δεν θα το εκχωρήσουμε ποτέ αυτό».

Ραγκούσης σε Δένδια: Να τοποθετηθείτε για Χρυσοχοΐδη και Γεραπετρίτη

Η τοποθέτηση του κ. Δένδια προκάλεσε την παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος σχολίασε ότι ο υπουργός Εξωτερικών «αρνήθηκε να καλύψει τους υπουργούς Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, για τις πρόσφατες δηλώσεις με τις οποίες αμφισβήτησαν  το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια».

Μάλιστα, όπως επεσήμανε, «δύο πολύ στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, υπουργοί της  κυβέρνησής σας, ο κ. Γεραπετρίτης τις προάλλες και ο κ. Χρυσοχοΐδης χθες εδώ σε αυτή την αίθουσα, έκαναν δύο πάρα πολύ ρητές δηλώσεις, τις οποίες δεν τις ακούσαμε μόνο εμείς και αντιδράσαμε, δεν τις άκουσαν μόνο βουλευτές της ΝΔ και αντέδρασαν, τις άκουσαν και οι γείτονες. Και άκουσαν τον κ. Γεραπετρίτη να λέει ότι για μας κόκκινη γραμμή είναι τα έξι μίλια και εχθές άκουσαν το ανεκδιήγητο που είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης ότι είναι εθνικισμός η ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια που προτείναμε να γίνει αρχικά νοτίως της Κρήτης-διαφωνείτε κ. Δένδια με αυτό;- σε μια προοπτική να αντιμετωπίσουμε και το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα νησιά της ανατολικής Μεσογείου».

Ο κ. Ραγκούσης έκλεισε την τοποθέτηση του ζητώντας από τον κ. Δένδια να τοποθετηθεί επί το όσων είπαν οι συνάδελφοι του, «όχι για μας εδώ, ούτε καν ίσως για τον ελληνικό λαό, πρωτίστως για αυτούς που μας ακούνε από απέναντι».

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ, προηγήθηκε «άδειασμα» από τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλο στον κ. Χρυσοχοΐδη. «Εθνικισμός δεν είναι το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει στα 12 μίλια. Την γραμμή αυτή την χάραξε ο Κυριάκος Μητσοτακης. Κανένας, κανένας δεν δικαιούται να αποκλίνει από αυτή τη γραμμή» είπε χθες ο κ. Μαρκόπουλος.

Νίκος ΔένδιαςΜιχάλης Χρυσοχοΐδης12 ναυτικά μίλιαΤουρκία